25 September 2008

[_i'm an apple_]




You Are an Apple



You are strong, powerful, and even a bit stubborn at times.

You have enough strength to help those around you in trouble.



You are adventurous and charming. Many people are drawn to you.

You love life, and you enjoy traveling the world. You enjoy fine food, art, and culture.



People have accused you of being a snob, but that's not accurate.

You do enjoy the best things in life. Unlike snobs, you truly appreciate quality... not just pretend to.

24 September 2008

[_Smile_]


dalam dunia ni xde sape2 pun bleh hidup tnpe bantuan org lain, even org paling kaya ats dunia pun xmampu, yela kalau org kaye tuh ade jet nk pi jalan2 mst die nk ade pilot utk terbangkan jet tuh kan. xpun kalu duit die byk sgt mst die nk kire n nak kire sorg xlarat n kene la mntk bantuan org jgk, mmg la ade machine kire duit tp kene ado org operate machine tuh gak kan br leh run..ha, so tgk lah btp hidup seseorg itu tidak mgkn tnpe bntuan org lain.
sbb itu lah hub dlm msyarakat tuh amat2 penting. tp kan nk org tlg kte, kte kene la jd org yg dsenangi n kte sndiri pun kn tlg org, same2 la kan tp kan ade jgk sbnrnye org yg xtau mcm mn nk jd rg yg dsenangi nih .xssh pun sbnrnye..tgk pic tuh..smile is da key for dat
xterpikir ker yg smile aka senyuman nih actually mcm magic gitu
org yg tgh sedih ker sakit ker ape2 la tp ble senyum
trase jgk kelegaan sedikit. at least rs cm tenang
sbb itu .kan bgs kalau kte bleh bt org sntiase senyum
nk bt cm2 kene bermule dr kte. so smile .tmbhn plak free2 dpt pahala kan
sbb.......senyuman itu adalah sedekah
so..ape lagi...senyum laaa...
^_^

22 September 2008

[_nak balik_]

hurm...rs cm dh lame xupdate blog nih, nk kate bz xde la sgt..mslh tenet utp ahh yg slalu mmbatalkan niatku utk

posting ape2..sabor2..anyway, lagi 4 ari nk balik kelate...huh, xsabarnye..nk berbuke ngan family, mkn mskn

ummi..dan..nk jmpe 'jat'..hihihihi. week last kat utp nih rs cm malas sgt2 nk std, sbb asik pikir nk balik je tp yela

xleh nk bt xtau je, esk quiz, luse quiz, project imse lagi esemen sp lagi..pening2...kalau nk pikir mmg xhbs ahh

sbb balik cuti nih ade test lagiiiiiii........hurm, tkpe lah bgs gak ade test, rajin cket ak std(memujuk diri).

actually 2 3 ari nih ak mcm xbtol cket, enth la pikiran nih cm dlema je, dah jd xtau nk bt cmner , mcm ni ahh

dlm diri ni kate jgn pegi tp kaki melangkah jgk, kalu bleh recall time blaja komsas lu, situation nih

dpanggil....hahaha...xigt jgk laaa..aiseyyyy td cm igt.....huhuhuhu

ari rabu nih insyaallah kalau xder ape2 pegi ipoh dgn abil n syaz n bf syaz, ijad. igt nak beli hst br, hst ak skrg

mmg dh sgt2 kritikal, xleh nk taip msg dahh..aiyooo..cmner la ko jg hst nih.. nk beli yg same dgn 'jat' w580i.

smlm dh tepon abe ade suh ushar harga hst nih kat klate, kalau klate maha lagi bleh beli turus kalu x beli kat

klate nih, 'jat' ckp nk teman..suke2 =)

k'lah, penat dh rs menaip nih..hihihi..pemalas la sgt diriku ini..bukan sbnrnye nk wat tutor vector nih..nanti2

ahh ak posting lagi..

k cau..salam

15 September 2008

[_Never regret_]


luv dis qoute..never regret!!!
no matter wat u did, treasure it...
maybe we cant c now how much it affect our life but sumday for sure u'll remember it n smile...=)
11 days bfr mu beloved coming home..yea2..miss him so much, cant wait 2 c him..really2 cant wait!!. i think i have to change, wondering why i bcm so so lazy now....change wa change... std std n std, achive a good result n make ur parent proud remember, dat's wat u aim for..so work for it k..

09 September 2008

[_Lab Welding_]



Best2..sgt best buat welding, xder ahh bahye sgt cm yg dure-urekan...hihihi. Tp pki protection ahh,facial and glove..well safety first kan... mule2 ktrg praktis lu, bt ats skrap...pas cm confident br start project.. Project tuh ktrg kene weld corner joint, butt joint, t-joint and last one lapp joint..rsnye bg ak ahh, yg ssh tuh time nk bt corner joint sbb nk make sure die perpendicular.. nsb baik helder tolong,
thanks helder =). ak praktis time nk bt butt joint je, time praktis punye ahh satisfied gler dgn hasil, technician pun ckp good, pas2 time bt yg real one (project) hancur!! tension2..huhuu, nsb baik leh wat due kali, second time tuh lawa la gak wlpn xmcm yg praktis..lps tuh yg lain2 punye join ak dah xpraktis ahh, terus je bt project, sbb ble second time bt mst jd cuak n hand mst shaking..adoiii...shake lak cm nmpk antu...susah2.. lab welding kejap je, suppose habis kul 5, ktrg bleh hbskn smpi kul 1 jer..best2...tp yg slek nye, technician sorg tuh xbrape best ahh, bkn yg puji ak tuh, ade sorg lagi, xnk ahh ckp name, xbaik..this week lab metrology lakk...hihihihii =)

fresh n white,,,kih3

wah. arini rs fresh gler..hihihi
smlm tdo awal kan..
da lame dh xtdo awal.slalu lewat je..hihiihi
hope today is much better than yesterday...=)
hav a nice day!!!

07 September 2008

Ramadhan in UTp

salam, lame dh xpost ape2 since bln 8 aritu..huhuhu, bz la jgk...
skrg nih dah bulan puase, smngat gak ahh nk puase kat cni..
aritu 2, 3 ari sblm puase ak ngan syaz merempit pi cari induction cooker
prepare nk msk bulan2 puase nih...hangus 230 duit ak..hihihi, tp tkpe berbaloi dow..

arini, actually dh msok 6 ari puase kat utp n spnjg 6 arini, ak n syz xpenah mkn beli
kecuali ari test sp coz xsempt..hihihi, byk dh resepi yg ktrg cube..tomyam, ayam kicap, sayur bayam, sayur campur, sayur air, ikan goreng belade, daging msk merah, sayur tauhu n bla bla bla.....hihihhi tp kan yg sedih sbnrnye, ak xpenag puase lagi, sbb yelah, dpt cuti yg xleh dtolak.sedih la jgk tp ape pun bertuah jgk sbb those yg xleh puase time bln puase, die akn dpt pahala 60 org yg mati syahid utk sehari die xpuase, so klu mcm ak yg dh 6 arinih, byk tuh...=P. ak cume hrp 10 mlm terakhir tuh ak xcuti lagi la, sbb ak nk sgt memburu mlm lailatil qadar, dh memeg aim ak utk ramadhn kali nih, biarlah ak dpt beribadat sebanyak byk nye pd mlm yg penuh keberkatan itu..amin...



FADHILAT BULAN RAMADHAN
Bulan Ramadhan merupakan bulan yang mempunyai banyak kelebihan. Kedatangannya selepas dua bulan yang juga tidak kurang keistimewaannya iaitu Rejab dan Sya'ban. Bagi tujuan menyuburkan rasa tanggungjawab dan rasa ingin menambahkan ibadat kepada Allah sepanjang Ramadhan ini, di sini dibawa beberapa hadis yang menceritakan mengenai kelebihannya.

1. Abu Hurairah menyatakan : Telah bersabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud : Apabila telah tibanya Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup segala pintu neraka dan diikat segala syaitan. -Hadis dikeluarkan oleh imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad dan Baihaqi-

2. Daripada Abu Hurairah daripada Rasulullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud :Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuninya segala dosanya yang telah lalu. - Diriwayat oleh imam Nasai'e, Ibn majah, Ibn Habban dan Baihaqi-

3. Abu Hurairah telah berkata : Aku telah mendengar Rasulullah S.A.W bersabda tentang Ramadhan yang bermaksud : Sesiapa yang mendirikannya(Ramadhan) penuh keimanan dan keikhlasan diampunkan baginya apa dosanya yang telah lalu. - Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Tarmizi, Abu Daud, Nasai'e,Malik,Ahmad dan Baihaqi-

4. Daripada Abu Hurairah telah berkata: Rasullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud : Sembahyang yang difardhukan kepada sembahyang yang sebelumnya merupakan penebus apa antara keduanya, dan Jumaat kepada Jumaat yang sebelumnya merupakan penebus apa antara keduanya, dan bulan kepada bulan(iaitu Ramadhan) merupakan kaffarah apa antara keduanya melainkan tiga golongan : Syirik kepada Allah, meninggalkan sunnah dan perjanjian (dilanggar). Telah berkata Abu Hurairah : Maka aku tahu perkara itu akan berlaku, maka aku bertanya: Wahai Rasulullah! adapun syirik dengan Allah telah kami tahu, maka apakah perjanjian dan meninggalkan sunnah? Baginda S.A.W bersabda : Adapun perjanjian maka engkau membuat perjanjian dengan seorang lain dengan sumpah kemudian engkau melanggarinya maka engkau membunuhnya dengan pedang engkau, manakala meninggal sunnah maka keluar daripada jamaah(Islam).-Hadis riwayat Ahmad, Al-Hakim, dan Baihaqi-

5. Daripada Abi Soleh Az-zayyat bahawa dia telah mendengar Abu Hurairah berkata: Rassullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud : Setiap amalan anak Adam baginya melainklan puasa maka ia untukKu dan Aku akan membalasnya. Dan puasa adalah perisai, maka apabila seseorang berada pada hari puasa maka dia dilarang menghampiri(bercumbu) pada hari itu dan tidak meninggikan suara.Sekiranya dia dihina atau diserang maka dia berkata : Sesungguhnya aku berpuasa demi Tuhan yang mana diri nabi Muhammad ditanganNya maka perubahan bau mulut orang berpuasa lebih harum di sisi Allah pada hari qiamat daripada bau kasturi, dan bagi orang berpuasa dua kegembiraan yang mana dia bergembira dengan keduanya apabila berbuka dia bergembira dengan waktu berbukanya dan apabila bertemu Tuhannya dia gembira dengan puasanya. -Hadis riwayat imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad, Ibn Khuzaimah, Ibn Habban dan Baihaqi-

PENERANGAN HADIS

1. Semua hadis menceritakan betapa besarnya kelebihan bulan Ramadhan untuk kita sama-sama menghidupkannya dengan segala amalan sunnah.

2. Pintu syurga dibuka sepanjang Ramadhan, manakala pintu neraka pula ditutup. Ini menggambarkan bagaimana Allah begitu mengasihani hambaNya yang taat beribadat dan menurut segala perintahNya.

3. Syaitan diikat sepanjang bulan Ramadhan agar kita dapat menunaikan segala ibadat dengan penuh keikhlasan. Tetapi kita perlu ingat bahawa kawan syaitan yang berada pada diri kita iaitu nafsu akan menggantikan tugas syaitan jika kita lalai.

4. Pentingnya keikhlasan dan keimanan kita dalam menunaikan ibadat.

5. Puasa mampu menjadi perisai diri daripada terjebak ke lembah maksiat, begitu juga ia mampu menghapuskan segala dosa-dosa yang lepas jika kita benar-benar bertaubat.

6. Kita mesti menghidupkan sunnah yang mana yang paling besar ialah berada dalam jemaah Islam terutama di dalam mengembalikan semula khilafah Islamiah yang telah lama dihancurkan iaitu pada 1924.

7. Jauhkan daripada syirik pada Allah sama ada berbentuk perbuatan, niat ataupun percakapan. Kita mesti mematuhi segala perjanjian yang dibuat selagi tidak melanggar hukum syarak.

8. Kita mesti berpuasa pada semua anggota bukannya pada makan dan minum sahaja.

9. Bau mulut orang berpuasa lebih harum daripada bauan kasturi.

10. Orang berpuasa akan mengecapi dua kegembiraan iaitu ketika berbuka dan apabila bertemu Allah kelak.

11. Di dalam menunaikan ibadat puasa kita mesti banyak bersabar dan jangan suka berbual kosong apatah meninggikan suara apabila bercakap.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...