29 December 2008

ulang alik ke hospital

masuk arini dah 2 ari ummi kat hospital, gara2 mslh mata yg dsebabkan oleh ****** tp ak n mama pakai okay je. kate doktor mate ummi xsesuai dgn ubat tuh dan menyebabkan bengkak saraf mata dan pendarahan pada kedua-dua belah mata ummi. effectnye ummi xdpt melihat dgn jelas, ape yg ummi lihat akan ade tompok2 itam dan kelabu..
pagi td ak ke hospital lagi dgn ayah sampi ke petang sbb ayah perlu bertolak ke kedah ats urusan kerje. insyaallah esk pagi ak akan pegi la ke hospital dgn jat utk amik acik pegi tgk result pmr. sepanjang ummi ditahan wad, acik la yg teman ummi. ak kene uruskan hal2 rumah, nsb baik mok long ade, bleh la tolong jgk.
xtau la nk ckp mcm mn prasan nih, huhuhu...moga2 ummi cpt sembuh dn cpt2 balik umah, cik dh pesan kalau angah call jgn bgtau ummi msuk hospital kan xpsl2 dier xleh nk survive kat plkn tuh.
ak rindu sgt kat angah nih..huhuhu

Ya Allah, sembuhkan mata ummiku, biarlah ummi dpt melihat seperti sediakala, sesungguhnya Engkaulah tuhan yg Maha kuasa dan Maha pengasihani

27 December 2008

angah kene plKN


Dulu ak yg kene, skrg turn adek ak lak, najat tuh, die pun kene plkn jgk, mak ayah ak pun heran gak, asal lak keluarga ak mcm bertuah sgt dpt plkn nih..hihihi. tp lucky angah dpt dekat jela, dlm kelantan jgk dekat pasir mas, cancun park. so ummi n ayah xder la risau sgt sbb diorg bleh pegi melawat time ari minggu. xmcm ak dulu, skali dier antar ak kat jitra kedah tau, punye la jauh dh la tempat tuh terpencil gile..huhu, nsb baik time tuh ayah ak keje kat kedah so ari minggu kalau ayah xbalik kelantan ayah dtg ahh mlawat ak..hihihi. angah sgt2 la moody time tau dier dpt plkn. ala mcm ak gak..mmg xpuas ati giler ahh, kwn2 dpt blaja kete dpt keje...huhuhu, tp best tau plkn nih, byak pengalaman yg kte dpt.. mmg bertuah ahh sape2 yg terpilih, bukan sume yg dpt join tau, time adek ak nih, 10% je dr all student mjsc pc yg dpt. kire adek ak antr mereka yg bernasib baik.

pagi td pegi antr angah naik bas laa..hihihi. ak pesan kat dier, try la enjoy die pasT sgt2 suke..smlm ade ker dier ckp dier xnak minum air biar smpi dhydration..siot punye bdk..haishhh. tp ak yakin, dia pasti seronok kat sane =)

caiyok2 angah,nanti balik kakak ready cter korea byak2..hihihi

26 December 2008




a wish for my own besday =)

hari jadi


hahaha..xsangke lak rsnye arini ak dh genap 20 tahun, la xpuas agih nk main2..huuhuh
ni dh jd dewase nih kene jd btol anak dara ahh, xleh bgn lewat lagitau..hhuhu, i try my best..
mcm ade sorg bdk tuh ckp, jge ngade2 lagi..

besday ak smbt smlm, smbt utk 4 org terus, ak , angah, kak penny n acik..sume bulan 12 kecuali angah. tp angah join same sbb besday die yg bulan 9 xsmbt lagi..
ktrg makan kek n kfc..huu, amat kenyang
skrg, officially ak dh 20..heheheh

25 December 2008

Hang out before da Day


arini kuar jalan2 dgn bibi,ayin n jura..setelah sekian lame xkuar same2 =)
byak criter yg nk dkongsikan, ktrg makan2 kat kfc, mknnnye beli kat mcD, jura je yg beli kat kFc
bdk tuh kempunan kfc sgt...hehehehe.

24 December 2008

Terengganu Darul Iman

sakit tangan!!!, adehh...bgn je pagi td tgn dh mcm xleh nk angkat. tu ahh sape suruh ko pegi bergayut sgt smlm..konon2 nye nk ajar angah laa, sbgi persediaan nk pi plkn nanti..hua3, kan dah skt..smlm dlm pukul 11 alhamdullilah slmt smpi kelantan tp smpi umah dlm kul 12 cm2 sbb brenti mkn dulu kat depan jaafar rawas. Actually ktrg satu family pegi trip ke 'ganu'.. alang2 cua ade interview nk masuk mrsm ulul-albab (yg dulunye mrsm kota putra) baik naik ke kuala terengganu skali, lagipun dah lame xpi terengganu, dah 10 tahun kut.
kat terengganu ktrg bermlm kat HOtel Grand Continental, spttnye 3 hari 2 mlm tp tbe2 ayah ade meeting pagi rabu jd 2 hari 1 mlm la...lepas cua selesai interview ktrg pi jln2 kat pantai, wahh..best sgt..dh lame xmain2 kat pantai..hihihi





lepas penat2 main air ktrg makan seafood. ak beno2nye was2 gak nak mkn tp nak makn...........jgk so ak tibai jela, lege sbb esk tuh xde gatal2 dah..hihihi..lain kali bleh mkn byak2 lagi

dlm pukul 7 gitu, ktrg bertolak pegi hotal, staf ayah dah tolong bookn bilik jd xperlu risau laa..
tgh2 dlm perjalanan ktrg stop by kat msjid ape entah tp lawa la, kalau xsilap msjid tuh dekat dgn kuza n UMt.. stop tuh pun sbb cia dh xtahan sgt nk melabur, cia die..



lawa kan masjid tuh, tandas dier pun bgs..bersih sekali..
sampai hotel dlm kul 9 pas2 sume dh xnak mkn sbb dh kenyang mkn seafood byk sgt, sampai je hotel mandi2 n solat jemaah magrb isyak, jamak takhir. siap solat..sume landing smbil layan cter2 best kat star movie smpi tertdo..bgn esk pagi tu la br tau yg kene balik arini jgk sbb esk tuh ayah ade meeting pagi2 lagi..haishhh, ape leh buat ikut jela. arini punye agenda mandi kolam..hi3 tp ak xmandi pun yg mandinye ayah, acik, cua n cia..best tgk diorg berenang. ayah cbuk je duk ajar acik n cia berenang, cua pndai tau mcm kakak dier ahh..hihihi



selesai mandi manda, dlm kul 2 ayah cheak out n brumm..terus ke pantai batu buruk.. pas2 ummi bkk hikayat la, dulu ak time kecik2 ak slalu main sarang labah2 kat cni, pas2 kate ummi ak penah ilang kat taman permainan cni, time tu ak 4 tahun..ak igt jgk cter tuh. kan ade byak2 'glosor' ummi ckp turun blah cni ak pi turun blah lain pas2 ak xjmpe cari ummi n ayah, nsb baik la ade sorg pakcik jual layang2 tuh nmpak ak mundar mandir cari parent ak, die pun suh ak ddk kat tempat die jual layang2, bg aiskrim suh ak tunggu kat c2 dulu..time lame2 ak ddk c2 ahh ak nmpk ummi n ayah ak balik pas2 ak terus pegi xckp ape pun kat pakcik tuh.huhu..eppy sgt dpt jmpe ummi balik..hiihi

pas g pantai, main2 kat taman permainan..hihihi, seronok sgt tau, ummi n ayah pun join skali. biase ahh penat2 main ape lagi Makan!!..hihih, pi mkn nasi ayam yunnan, bleh laa xde sdp sgt pun. siap2 mkn pegii msjid kristal plak.

Blakg tuh masjid kristal..hihihi lame gak duk kat taman tamadun islam tuh, msuk jln2 kat taman monumen skali tp ummi xjoin, duk rehta dlm kete sbb ummi dh penat dah.. best tau taman tu ade byak monumen msjid lawa2. so xyah pi jauh2 takpe kalau nk tau design die sbb bleh tgk kat c2 pun dah ckup..byrn xmahal sgt, adult 10, children 5 n then dpt kupon mknn 3 ringgit. Kul 6 lbh bertolak balik n breti solat kat msjid yg berhampiran kuza..hurm..Oliday da hbs =)

19 December 2008

[_Permata Hijrah_]

Lebih kurang pukul 3 lbh, mama n kak penny dtg amek ak n ummi. kerete ummi msuk bengkel sbb tangki bocor, mcm mn enth ak pun xbrape phm sgt hal2 krete nih. Agenda nye arini nak ke Pengkalan Kub0r, Tumpat, bkn nak shopping tp nk g "bomo" ( bak kate mama laa..hi3). mksd nye tuh nk pergi tempat rawatan mata Permata Hijrah. Smlm ummi ade dgr dlm saluran radio islamic IKIM tentang rawatan mata nih. bunyi nye cam bgs je...

" Produk permata hijrah diformulasikan oleh 2 orang tabib yang dihasilkan melalui pengajian dengan ulama-ulama terkenal dari kelantan dan pattani menerusi penemuaan khazanah dalam kitab-kitab tua. produk-produk ini telah terbukti kemujarabanya dalam menyelesaikan pelbagai jenis penyakit dalam dan luaran. Produk Permata Hijrah dikilangkan oleh kilang yang bertaraf GNP ang diluluskan Oleh Kementerian Kesihatan Malaysia."

Senang je nk cr tempat ni sbb ia bersebelahan dgn Balai Polis Pengkalan Kubor, Tumpat.
yang buat rawatannye ialah ummi, mama n ak skali ahh. Mslh mate ummi sbb ia slalu berair n rabun dekat, mama plak ade eye bag n rabun dekat. Ak plak rabun jauh yg tidak tinggi powernye. Rawatan yg dsediakan percuma je. Mula2 die titiskan 2 titik toner mata n buat urutan disekitar mata. Uratan secara membulat. Kemudian die pakaikan alat utk urut mata. yg ni yg best nye..hi3. Lepas siap urutan, die akan semburkan spray mata. Air2 yg berlebihan dsekitar mata xperlu disapu, biarkan ia kering begitu sahaja.

Utk ketegori mslh mate mcm ak nih, xperlu pki satu pakej die pun xpe sbb power mate ak xsmpi 200 lgpun. so ak beli toner mate yg berharga RM29.90 sahaja. tp ummi n mama disyorkan utk membeli satu pakej rawatan mata yg bernilai RM200. Mama cume beli toner mata utk ketogeri yg agk serius shj yg harga nye cume RM59.90 n ummi beli satu pakej.

Rujuk gmbr diatas:

Kotak pink
: itu untuk peringkat permulaan rabun. Untuk mengurangkan power kaca mata, masalah rabun dekat dan jauh dan mencairkan selaput lendir yang tumbuh di dlm mata dgn izin allah(ak pkai yg nih ahh)

yg selebihnye itu berlainnan cket functionnye. so kalau nk tau lbh lanjut kunjungi la pusat rawatan tersebut. xrugi pun...


Time ak pegi tuh ade jgk sorg makcik yg agk kritikal la,glukoma kalau xclap ak..yg sptnye kene bt pembedahan laa. tp bgsla jgk at least die berush jg utk berubat. Layanan kat tempat rawatan itu pun bgs2. Tempat solat pun dsediakan. kirenye sementara menunggu sblm rawatan tu kalau dah msuk wak2 n nk smyg dulu pun bgs.

Slain dari produk untuk mata Permata Hijrah ni jg ade sediakan produk2 untuk masalah resdung dan banyak lagi laa..nak tau dtg sndr la.. kat bawah ni ak ade letak butir2 penting utk dhubungi:-


202, Pondok Hj.Ahmad, Kg. Genting, 16080


Pengkalan Kubor, Kelantan


013-3101214/017-9428898


019-9744439/013-3009091


www.permatahijrah.com


Ak xdpt ape2 pun dgn mempromosikan Permata Hijrah ni. Ak lakukan sume ni pun ats dasar ingin membantu. Mana la tau ade sesiapa dluar sane yg mengalami mslh mata. Xsalah untuk mencubekan. Mata ini anugerah Tuhan yg sgt2 berharga, tnpa mata ssh nye hidup ni..Oleh itu kte seharusnye menjaga setiap pemberiannye ats dasar betapa syukurnye kite dgn nikmat kurniaan-Nya.

12 December 2008

[_Hari Raya Aidiladha_]

Hari raya aidiladha ataupun hari raya haji ialah perayaan yang diraikan oleh seluruh umat islam di setiap pelosok dunia. Hari raya haji merupakan perayaan kedua terbesar selepas perayaan hari raya puasa. Aidiladha disambut pada hari ke sepuluh, sebelas, dua belas dan tiga belas bulan zulhijjah setiap tahun. Aidiladha adalah perayaan yang istimewa kerana ia merupakan hari untuk umat Islam memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dalam menunaikan perintah Allah dan ke-sabaran anaknya Nabi Ismail dalam memenuhi perintah Allah s.w.t.


Kisah Nabi ibrahim dan anaknya Nabi ismail
Setelah Nabi Ibrahim Al-Khalil a.s berpindah dari negeri kaumnya, beliau memohon kepada Allah s.w.t supaya dikurniakan seorang anak yang soleh, lalu Allah s.w.t mengembirakannya dengan mengurniakan seorang anak yang cantik iaitu Nabi Ismail a.s yang dilahirkan ketika Nabi Ibrahim a.s berumur 86 tahun. Setelah Nabi Ismail a.s meningkat dewasa, Nabi Ibrahim a.s telah bermimpi menyembelih anaknya, dimana telah ditetapkan bahawa mimpi para Nabi adalah Wahyu. Ini merupakan ujian yang besar daripada Allah s.w.t terhadap Nabi Ibrahim a.s sebagaimana firman Allah s.w.t:
Yang bermaksud: Wahai anak kesayanganku! Sesungguhnya aku melihat di dalam mimpi bahawa aku akan menyembelihmu, maka fikirkanlah apa pendapatmu. Lalu Nabi Ismail a.s menjawab sebagaimana firman Allah s.w.t:
Yang bermaksud: Wahai ayahku! Jalankanlah apa yang diperintahkan kepadamu, insya Allah engkau akan mendapati aku dari kalangan orang-orang yang sabar. Dikatakan kedua-duanya telah berserah diri sebagaimana firman Allah s.w.t:
Yang bermaksud: Setelah keduanya berserah bulat-bulat (menjunjung perintah Allah itu) dan Nabi Ibrahim merebahkan anaknya dengan meletakkan iringan mukanya di atas tompok tanah. (Kami sifatkan Ibrahim dengan kesungguhan azamnya itu telah menjalankan perintah kami). Setelah kedua-duanya berserah diri untuk menjalankan perintah Allah dan berazam dengan bersungguh-sungguh, Allah s.w.t telah menyeru dan memberikan khabar yang mengembirakan melalui Malaikat. Sebagaimana firman Allah s.w.t: Yang bermaksud: Wahai Ibrahim! Engkau telah menyempurnakan maksud mimpi yang engkau lihat itu, demikianlah sebenarnya Kami membalas orang-orang yang berusaha mengerjakan kebaikan, sesungguhnya perintah ini adalah satu ujian yang nyata dan Kami tebus anaknya itu dengan seekor binatang sembelihan yang besar dan Kami kekalkan baginya (nama yang harum) dalam kalangan orang yang datang kemudian, salam sejahtera kepada Nabi Ibrahim, demikianlah Kami membalas orang-orang yang berusaha melakukan kebaikan, sesungguhnya Nabi Ibrahim itu dari hamba-hamba Kami yang beriman. Setelah tercapai maksud ujian terhadap Nabi Ibrahim a.s dan anaknya Ismail a.s serta mereka berdua bersegera untuk menunaikan perintah Allah s.w.t lalu Allah Taala mengantikan dengan seekor kibas putih yang mempunyai mata dan tanduk yang sempurna sebagai tebusan daripada menyembelih anaknya. Nabi Ibrahim a.s mendapati kibas tersebut terikat di sebatang pokok berhampiran bukit Thabir lalu menyembelihnya di Mina. Tempat ini telah dijadikan sebagai tempat mengerjakan ibadat Haji dan sunat berkorban bersempena dari peristiwa Nabi Ibrahim Al-Khalil a.s dan anaknya Nabi Ismail a.s serta berterusan sehingga kepada nabi kita Muhammad s.a.w.
"dipetik dari www al-islam.com"

Salah satu keistimewaan Aidiladha dan Hari Tasyrik ialah ibadat korban. Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan khutbah Aidiladha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13 Zulhijah. Selepas bersembahyang, upacara korban akan dimulakan. Lembu, kambing, dan biri-biri yang dikorbankan akan disembelih secara beramai-ramai di kawasan masjid sebelum dibahagi-bahagikan kepada orang ramai terutamanya kepada golongan fakir miskin.

05 December 2008

[_Jang geun suk_]

hihihi, i really like dis actor, his acting in doremifasolasido is bravo!!! he's so kawaii right.. now i'm watching him in drama series, beethoven virus. in dis series he's acting as a policeman, he looks so cool in short hair but still look kawaii sumtimes. like i said i'm watchg him not a series.he3, just kidding, dis series is freaking addict.. give a try,.it worth giving up ur reading time just for dis series n jung geun suk cute face..hihihi




Jang Geun Suk's profile
Name: Jang Geun Seok
Profession: Actor
Birth date: 1987-Aug-04
Height: 178cm
Weight: 60 kg
Blood Type: A
Education: Bangsan High
Hobby: Snowboard, skiing, dancing, singing


TV Series

Beethoven Virus (MBC, 2008)
Hong Gil Dong (KBS2, 2008)
Hwang Jin Yi (KBS2, 2006)
Alien Sam (2006)
Lovers in Prague (SBS, 2005)
Nonstop 4 (MBC, 2003)
Daemang (SBS, 2002)

Movies

Baby and Me (2008)
Do Re Mi Fa So La Ti Do (2008)
Going Crazy Waiting (2007)
Happy Life (2007)
One Missed Call Final (2006

Awards

2006 KBS Performance Awards: Best Couple Award with Ha Ji Won


03 December 2008

[_Doremifasolasido_]


Title: Doremifasolasido
Type: Korean Movie
Actors:
Jang Geun-Seok, Cha Ye-Ryeon, Jeong Ui-Cheol

movie ni pasal love story, sweet love story. sedih la jgk tp tkpe happy ending gak, kisah cinta ni byak konflik soal persahabatan..antara kekasih atau sahabat..huhuhu
cter ni pun wajib kene tgk tau...gerenti best gler =)

ni la band Doremifasolasido

ni scene time diorg mula2 jumpe

ni time diorg pi jalan2
cute kan laki tuh.......kawaiiii sgt2..

ni salah satu scene sedih dlm movie nie
nk tau knp die sedih ??...tgk sndiri ekk =P

jang geun seok =) =) =)
happy couple

[_Baby and me_]




Title: Baby and Me
Type: Korean Movie

Main Actor: Jang Guen Seok


cepat kawan2, tgk ahh cter nie, best sgt.... cter ni mengisahkn high school boy yg tbe2 je dpt tau die ade ank...bertungkus lumus la die menjg baby comel, baby ni plak xnak minum susu formula nak breast milk jer, kesian ayahnya terkejar2 mencr sape2 yg wiling tuk menyusukan ank die nie. nasib baik ade srg girl genius ni dtg membantu..hihihi.tgk jgn xtgk, gerenti xborink dgn baby yg sgt2 comel n jang guen seok yg super cute...hehehehe



time ni lawak sgt, mcm2 baby tuh buat sbb xnk susu tuh

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...