31 January 2009

Cia

Aik.....asal tbe2 ak posting sal bdk nih lak..hihihi, actually ni sume ats permintaan spupuku yg xjauh sgt dperantauan sane..=P. Cia ni nick name adek ak yg plg comel,..hihi Nasiha Sofwani. Tahun ni die dh msuk darjah empat. Last year ummi saje usik die ckp cia kene turun kelas xleh msuk kelas no.1 lagi, ummi ckp cam tuh nk suh dier bersemangat nk meningkatkn prestasi ker ape ker, yg bgs2 ahh..last2 die ckp ape tau.. "tkpo la ummi, cia dok kesoh pun msuk kelas Zamrud nati dajah 5, cia msok kelas Delima balik"..haa3..ilek gler adek ak yg sorg nih, die nih sejak darjah 1 lagi bile nk tdo je br cbuk2 nk bkk buku bt keje skolah..haishh..entah laa...rilek sgt. Satu lagi mslh besar dgn budak nih, iaitu mslh makan..huhuhu, die mkn non-stop, agak nye slagi dlm peti ais tuh ade mknn xstop kut. Dulu die kurus je, die start membesar after parent ak balik dr mnjlnkn haji tahun 2003 dulu, smpi la skrg berat dier mmg kalah ak la..almost 54 kg..cia2..Mmg ahh kat umah ummi cube kawal mkn die tp kesian tau xnk kasi die tmbah nasi..dh die xbiase mkn cket2..pernah aritu time dinner mmg kasi die mkn satu pinggan je, xleh tmbh..saje ckp nasi dh habis..ayah sorokn periuk nasi cpt2, pas2 terus bagi die minum susu n tdo. esok pagi tuh ape lagi ulang alik msuk toilet la..nk kate salah mkn org lain ilek je, mslh xcukup makan ahh tuh..pas2 nenek/cik mmg xhalang die tambah nasi pun tp kene make sure die xconstant je mkn..huhu. Skrg nie, nasib baik ade acik, sbb petang2 acik slalu pakse cia main badminton xpun suh cia jogging. Cia mmg mls bab cket kalau suh main ptg2 sbb die nk tgk katon,,jimmy neutron n spongebob tuh mmg fav die sgt ahh. Tp sbb acik yg ajak kn die mmg xtolak..abang la katakan..hihhi. Xlama lagi acik nk msuk boardg school dh, cmner la cia nanti..tmbh2 lagi die sorg2 kat umah dgn ayah,ummi n cik...senang lenang la bdk nih..mntak2 jgn makin besa sudh..hihihi...entah2 nati aku balik dh makin cun sbb rindu kat cua n acik..hahhaha. kalau btol2 mcm tuh bgs jgk, tp...........xbest ahh nk peluk die nanti =P


|| Nasiha Sofwani Mohamad Shiham ||
|| 10 tahun ||
|| Sek Keb Pengkalan Chepa ||
|| 4 Delima ||
|| Luv anime n movie n comic ||
|| Eat all type of halal food ||
|| Happy go lucky ||
|| Alwiz smile ||
|| Really sweet ||
|| 'penakut cket =P' ||
||_GOOD GIRL_||

^_^




28 January 2009

30% JE...

alhamdullilah, akhirnya selamat jgk smpi ke utp after several hours dlm kete..huh!!
yg xbest nye pagi esk dh kene antr esemen dynamic
ak dh la masih kepenatan (mcm la ak yg drive..=P)
xsihat lak tuh, berjangkit seleseme n batuk ngan angah la nie,
angah bawak wabak dr kem n ak sebar wabak dlm kete td..haishhh..dugaan2..
dan yg paling ketara...ak xrajin lagi ni!!!!!!....nk tdo...............................
camner nie..tdo ker? bt esemen dulu ekk??...
URMM.......
tdo = 70%
esemen = 30%

SELAMAT MALAM!! =)

22 January 2009

Rahsia 13

Inilah dia rahsia as-solat, sebagai peringatan bagi yang sudah tahu atau panduan bagi yang baru tahu........ ak dapat tau tentang Rahsia ni dari email yg dforwardkan oleh ummi, Jd xsalahkan nk sharing2, lagi bagus ade..mai lah kte same2 menambahkan ilmu pengetahuan tentang keindahan islam =)

1. Niat Sembahyang Sebenarnya memeliharakan taubat kit a dari dunia dan akhirat.

2. Berdiri Betul Fadilatnya, ketika mati dapat meluaskan tempat kit a di dalam kubur.

3. Takbir-ratul Ihram Fadilatnya, sebagai pelita yang menerangi kit a di dalam kubur.

4. Fatihah Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur.

5. Ruqu ' Sebagai tikar kit a di dalam kubur.

6. I ' tidal Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika di dalam kubur.

7. Sujud Memagar kit a ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.

8. Duduk antara 2 Sujud Akan menaung panji-panji nabi kit a di dalam kubur.

9. Duduk antara 2 Sujud (akhir) Menjadi kenderaan ketika kit a di padang Mahsyar.

10.Tahhiyat Akhir Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh Munkar & Nankir di dalam kubur.

11.Selawat Nabi Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.

12.Salam Memelihara kit a di dalam kubur.

13.Tertib Akan pertemuan kit a dengan Allah S.W.T.

Dari Abdullah bin ' Amr R. A., Rasulullah S. A. W.bersabda : "Senarai di atas adalah salah satu sebab mengapa orang Yahudi / Kafir tidak sukakan angka 13 dan juga Hari Jumaat. Itulah sebab mengapa mereka mencipta cerita yang begitu seram sekali iaitu " FRIDAY the 13th " jika ada di kalangan kamu yang perasan!!!"

Wassalam.

19 January 2009

kaunseling???

first day of class, alhamdullilah sume lab dah register except lab cm, cm stand for computational method. huhu, ak pun blur lagi blajar ape entah cm tuh sampi ade lab jgk. Dis sem total ade 4 lab sume nye..fluid, solid, em (engineering material) n cm..huh, caiyok2!!!. Satu lagi agenda spontan arini ialah pi jumpe kaunselor..asalnye cmni Eki je yg nk jmpe last2 sume nk, abil n syaz..ak pun ape lagi join la...Name kaunselor tu En Jalil, org kelantan..umur baye2 ayah ak je.. actually ak xder ape2 nk diomongkan dgn kaunselor tuh. Diorg sume ckp pasal mslh academic, study n result. alhamdullilah sejak ak msuk utp sume tuh ak dpt handle dgn baik, so far laa..insyaallah bialah ianya berterusan. Tp ak ade satu mslh personal cket, mslh tuh la yg ak bincangkn dgn En.Jalil. ak xnak huraikan panjang2 kat cni, dh name personal kan..hihihi, tp overall nye ialah perihal persahabatan.
Senang jgk la nk berckap dgn En. jalil nih, die dh agak berumur kan, gaya2 plak mcm ayah kte je..so, xder la segan sgt. Sebenor-benor nye ak xpercaya sgt dgn kaunseling2 nih, berkesan ker...mampu ker ia mengubah seseorg tuh. Tp persoalan ak ni terjawab beberapa jam yg lepas. Sebenarnye kaunseling nih sgt membantu sekiranya kite benar2 memberi kerjasama dgn kaunselor tuh, mksdnye kte menceritakan mslh kte dgn sepenuhnye kpd dier, kte xperlu ragu2, luahkan sumenye sbb dgn cara tuh kaunselor akan lbh dekat dgn kte dan akan lebih mudah untuk memahami masalah kte. Bagaimana die nk tolong kte kalau kte xtolong dier kan. jd tolong lah die dgn meluahkan sepenuhnya mslh kte dan yg paling penting ialah percaya pada kaunselor tuh. Insyaallah die dpt menolong kte.
Ak ade kenal sorg kaunselor nih, sgt power gler, amat memahami ak dan xpernah tinggalkan ak. Nak tau sapa...hihihi, xlain xbukan Allah s.w.t . Sewajarnye Die lah kaunselor yg paling berkesan, Sesungguhnya Allah itu Maha pengasih lagi Maha penyayang. kalau ade mslh tuh luahkan lah kpd-Nya. Kte pasti akan berasa sgt2 tenang dan lege. Bukan ssh pun, after solat time doa tuh ckp la ape nk ckp dgn dier, Dia Maha pendengar..xsemestinya gune bahasa arab je, Tuhan tuh maha berkuasa, Kte ckp bahasa ape pun Dia paham. Dia sentiasa ada untuk hamba2 yg memerlukan-Nya.
xsalah nk jumpe kaunselor biase pun tp pada masa yg sama jgn lah kte berputus harapan pada nikmat-Nya. Mcm ade satu lagu Kumpulan Damasutra;

Kerna kita menolak segala bencana
Dan asyik bergembira dengan nikmatnya
Sedangkan semua ini adalah takdirNya
Dan kita harus bersyukur sentiasa

ak nk hurai la cket lirik lagu tu, skali baca pun kte paham kan ape yg nk disampaikan, ramai orang akan bergembira, eppy sgt bile dpt nikmat yg kte kehendaki tp bile dpt je yg xd ingini mcm2 la kte xpuas ati. sebenarnya kte xperlu nk marah n bengang2 sbb kedua-duanya adalah pemberian darinya, kedua-duanya adalah takdir ketentuannya. Pasti ada hikmah dsebalik pemberiaan-Nya, sesungguhnya Dia mengetahui apa yang terbaik untik hamba-hambanya.

k'lah, time makan dah nie..lapor2...hihih
salam....

p/s: sama2 lah kte amek iktibar atas apa yang berlaku samada baik atau buruk,
cube ahh dgr lagu tuh, tajuk nya Seribu Bayangan dendangan Damasutra

17 January 2009

here i am..utp~~~

Alhamdullilah, akhirnya smpi jgk ak ke utp ni. Bertolak jam 11 n smpi tepat2 kul 4..smpi je ak terus pi pejabar V4 amek room key then after angkat2 barang pi solat asar kat msjid an-nur . Pas solat ayah ajak ak n ummi pi bagi makan ikan kat kolam ikan sblh masjid an-nur, cia smngt gler pi beli mknn ikan kat c2, murah je RM1 utk satu beg plastic kecik. Seronok ahh bg mkn ikan..besar2 lak ikan kat dlm kolam tu, sume nye ikan koi..tp ade gak ikan sungai yg lain tp ak xtau name..huhuhu.
then ayah drive terus ke taman maju, makan2 kat deli planet, ummi ckp mknn kat c2 bleh tahan sedap laa. ktrg makan nasi goreng ayam kunyit. Yg slek ngan mknn tuh cume satu je, xpedas..hi3
pas mkn2 anter ak balik, tbe la sesi salam n peluk cium n menurunan nasihat2 dari ummi n ayah.
around kul 7 ummi n ayah bertolak balik ke kelantan. Esk ummi keje, ade kelas ganti sempene raya cina nanti. So, nanti ummi cuti sminggu la. Insyaallah ak gerenti balik raya cina nih..hihii.
baru je pas talk2 ngan my luv gune skype. best gak sbb laju, ade la jgk tersekat2 tp okla..hihi, jimat cost cket. k'lah nak tgk movie nih, dah siap dwld dh..hihihi, babaiiiiiiii..................=)

15 January 2009

babaii ...

haishh..esk dah kene balik utp, malas yg amt..hu3, insyaallah esk bertolak pagi, ayah n ummi pi antar..maybe cua n cia join skali. Bagus gak bdk2 tuh datang same bleh tolong make sure kan ayah ak xtdo time drive..ayah nih senang sgt tdo..kalau dlm kete tuh diam je, xder musik ape2 haaa..kejap je, mule lah die terlelap..dah 2 kali tau accident gara2 ayah ak tertdo n masuk line lain.. haishhh, bahye kan..tp biasenye kalau ummi teman ayah xtdo sbb ummi slalu ckp2 dgn ayah. kalau ade ummi bleh la ummi suh ayah breti2 jap take rest, kalau ikutkan ayah nk cepat smpi je..he3.

Ak balik utp nih gerenti rindu kat syahid/dawny/missdon..hihihi, byak la gelaran bdk nih..ikut suke ati je nak panggil ape. Budak yg ak mksdkan nih anak spupuku yg baru selain fatah..nih anak kak long ngan abe kame. Name dier sbnrnye Nik Nur Syahidani tp name panggilan die byak sgt..hihihi, ummi suke panggil die downy xpun missDon, cik pun same..ak panggil budak nih syahid..bunyi cam laki kan tp tkpe ahh, bunyi syahid tuh mcm bagus je..hihihi. Masuk arini syahid dah 41 hari, dah berminggu jgk syahid duk umah ak, skali ngan kak long n abe kame sbb umah mama sedang renovate. slame itu jgk la aku duk main2 nga syahid..dukung2 die, tolong kak long pakaikan baju tgk cik mandikan dier..tolong buat susu..owww...mst rindu gler jap g...tkpe2 raya cina nih insyaallah ak balik, bleh la jmpe syahid n fatah skali..hihihi



Satu hal lagi, xkan ummi nk drive pi skolah, mata ummi xbrape okay lagi, sblm nih ak la jd driver amek ummi n adek2..tp ak balik nih mcm mn ekk..haishh, risau gak. ummi ckp ummi bleh drive tp kene slow2 ahh. ape2 pun ak akan sentiase doakan keselamatan ummi..aminn

14 January 2009

Merindui al-fatah







anak sulung kepada cousinku, abe anda n kak ihe, skrg baru 7 bulan tp besar..hihihi
kulit smooth gler mcm pki botox lak.. abe anda cepat balik rayo cino!!!, xsabar nak main ngan al-fatah...



13 January 2009

Free Palestine



lihatlah dengan mata hati




Produk Utama Yang Boleh Goyangkan Ekonomi Yahudi
KFC, CALTEX, COCA COLA

usahalah setakat yang termampu untuk kita membantu saudara islam kita dan sentiasalah berdoa untuk keselamatan mereka


08 January 2009

angah eppy jer..

Kecerian terserlah

LAST week ade g mlawat angah kat kem dier ahh, cik pun join skali, first time g ssh la cket nk cr kem tuh, pusing punye pusing, alhamdullilah jumpe gak..cian cik sakit badan2 lame duk dalam kete padahal kem tuh bukan jauh sgt pun kat pasir mas je..huhuhu. Time sampai tuh hujan rintik2, jadi duk dalam surau ahh..okla jgk kem dier, better than ak punye dulu kem ak dulu tengah2 utan tuh, ats bukit gitu..tp best..angah cakap aktiviti xstart sgt lagi..ari2 nk bt merentas dese xjd sb ujan lebat, skrg ujan ilek ahh..jap g bile dh panas balik br ko tau angah berkawad la tgh2 panas tuh...rasain..kui3

04 January 2009

Selamat hari Jadi AYAH

Hari ni tanggal 4 jan cukup umur ayah genap 48 tahun. tp ayah aku maintain ensem tau..hihihi
alhamdullilah ummi pun dah kuar hospital after 5 ari duk terperap kat c2..tp mate ummi still xpulih sepunuhnye tp okla dari dulu sekurang-kurangnye dpt jgk tgk dgn baik. buat masa skrg, sementara ak masih ade kat umah, scr xlangsung ak jd driver antar ummi n adek2 pi skolah, cua msuk tingkatan 1 kene skolah time petang lak.. bdk tuh xyah g skolah xpe jap g nk masuk mara gak, baik duk umah jer...
utp lmbt lagi bkknye, 18 br daftar..tp rsnye ak pegi awal cket kut insyaallah 16... huhuh, yg cuk nye soal result ahh, xtau ahh mcm mn.......

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...