26 January 2010

dibawah roda

Orang selalu guna perumpamaan roda untuk menggambarkan kehidupan di dunia ini. Selalu yang kita dengar hidup ibarat roda, kadang kala kita di atas dan kadang kala kita di bawah. Tapi pernahkah roda korang buat complete cycle?, mengecapi kejayaan yang cukup memberangsangkan, 5A upsr, 8A pmr n straight A spm and macam-macam lagi dan menghadapi kegagalan yang kita rasakan sangat perit seolah-olah sudah tidak ada ruang untuk kita bangkit lagi. Tak, tak sume orang bertuah merasai kedua-duanya sekali. Untuk yang selalu berjaya, hidup penuh dengan kepuasan, tahniah tapi jangan pernah lupa untuk bersyukur. Sesungguhnya keimanan itu wujud dalam dua bahagian, sebahagian dalam bersyukur kepada rahmat-Nya dan sebahagian lagi dalam kesabaran dalam mencari keredhaan-Nya [H.R.AL-Baihaqi]
Bagi yang buat pertama kali berada dibawah, juga bersyukurlah sebab bertuahnya kita untuk merasai sesuatu yang bukan semua orang pernah. Memang perit tapi ade hikmahnya, mungkin pada waktu itu kita tak nampak hikmahnya tapi kita kene bersangka baik dengan Allah s.w.t sebab Dia lebih mengetahui apa yang terbaik untuk hamba-hamba-Nya. Bile kite rasa sangat down, kadang-kadang tanpa sedar kita mempertikaikan kehendak-Nya, kenapa kita yang kene? kenapa orang lain lagi better, padahal aku pun berusaha kuat jugak?..kenapa aku? kenapa? Kita tak boleh macam tu, sebenarnya tuhan sedang berbicara dengan kita, Dia sedang menguji kita, sejauh mana kita redha dengan kehendak-Nya dan kita layak diuji sebab kita adalah hamba-Nya, seorang hamba tidak layak mempertikaikan apa yang tuannya lakukan. One liter of tear, sape-sape yang pernah tengok drama jepun nih, ingat tak words ni..it is okay to give up as long as you can stand up again.. seorang teman pernah bagitau aku pasal words ni and thanks sampai sekarang aku ingat and words ni banyak membantu. give la kalau nk give up pun tapi make sure yang kita akan bangkit balik . Seseorang yang bangkit dari bawah jiwanya lebih kuat dan insyaallah kegagalan yang dia pernah alami itu akan menjadi driving force yang kuat untuk pusing roda ke tempat teratas, sebab itu meraka sangat bertuah jadi bangkitlah, stand up again, no matter how hard it is give up is not the solution.

19 January 2010

cooking


wa: ummi..cooking is not my passion laaMyEm0.Com

ummi: so dont get marriedMyEm0.Com

wa: heh!MyEm0.Com


Perbualan dengan bonda masa tengah prepare lunch. Tak boleh kawen ekk kalu tak suka masak. Bukan tak suka sangat sebenarnye cuma kemalasan sedikit. Terukkan....huhuhu, my bad~~Ni perbualan beberapa minggu yang lepas, sekarang dah tak malas sangat dah, makin dekat utp nak bukak dah jadi rajin lak masuk dapur. da start plan nak masak apa nanti kat hostel. Yela, empunya diri ni bukan yang jenis suka try masak macam-macam, bagi makan macam-macam boleh la. So kalu tibe-tibe rajin nak memasak memang jarang sekali berlaku and kalau berlaku pun bermusim. Habis musim susahla nak masuk dapur. Hope musim kali nih bertahan lama. Sedar-sedar la sikit, tahun ni dah 22 tahun najwa..5 tahun lagi nak masak utk mak mertua..ye lambat lagi sbb tu selalu malas...susah2...

05 January 2010

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...