23 August 2011

cepatlaa...cepat cepat!!!!

Assalamualaikum

esok test sempat lagi update, ok! mengadap slide lame-lame aku rase macam tak masuk ape-ape pun dalam otak nih. cuak k cuak!! 
esok test energy conversion management (ECM) kot, siyesly  ape yang aku belajar satu sem pasal subject nih. Rasenye kalau subject ini aku amek after thermodynamic luh takde nye jadi lost sangat macam sekarang nih, haishhh...... Ade cket aku rase macam ni


nak buat tak tau jer boleh tak?.. sekarang ni tersangat nak balik umah, semua dah balik kecuali cua yang kat MRSM Pasir Tumboh. sedih tau....


semua happy kat umah, aku kat sini mengadap notes nak test plus report segala mende nak dsiapkan
cepatlaa...  cepat cepat!!!!

21 August 2011

Menu sahur express

 Assalamualaikum

Arini nak share menu sahur segere yang kawan suggest, sebab sebelum ni pernah sahur makan megi, so kene complain, huuu. Memang la megi tu sedap rase nak sahur hari-hari jer dengan megi tapi tak elok kan. Sekarang tak nampak lagi effect nye nanti lame-lame, mude-mude dah botak!!

Menu sahur ni  cepat + sihat + sedappp, sume orang boleh buat..yang malas2 pun boley... :D. 


Tengok gambar atas ni korang dah tau kan.. senang kan... nak lagi sedap? tambah kurma tapi jangan letak sbijik2..buang biji kurma lu pastu potong kecik-kecik. ok, beress.
Pagi tadi terletak banyak cornflakes sampai xlarat nak habiskan. Pengajaran: makan jgn ikut nafsu!
Time sahur elok amek supplement, supplement tu penting untuk bekal lebih tenaga so makan la Spirulina, hehehe


Ummi bagi suh makan 10biji sehari, 5 biji sahur 5 biji time bukak pose. Banyakkan skali makan tapi tablets tu kecik-kecik xsusah pun nak telan. oklah, boleh la korang try esok sahur yer..hihi. selamat mencuba. Doakan saya dapt study EIS( Engineer in Society) dengan jaya yer. :D

20 August 2011

seminggu jer lagi....


Assalamualaikum

hope sume sihat-sihat sokmo..|macam menulis surat la pulak|, hari ini dah  20/8/11 means 10 malam terakhir bulan ramadan starto, sume dah ready kah? Ade yang nak dburu nanti..iaitu malam lailatul qadar :D and 10 terakhir nih jom kumpul pahala banyak-banyak, orite!

"Itulah malam Lailatul Qadar. Pada 10 malam tersebut, demi berebut untuk mendapatkannya, Rasulullah S.A.W mengasingkan dirinya dari isteri-isterinya, beriktikaf di dalam Masjid Nabawi, beribadah dan bermunajat kepada Allah S.W.T sambil diikuti oleh para Sahabat R.A." petikan dari iluvislam

tinggal seminggu jer lagi dekat utp ni and dalam seminggu ni la banyak yang hendak dselesaikan. Alhamdullilah project autobot, eis and ecm(transys) dah settle so sekarang cume tinggal FYP report, project FANDE, seminar autobot and testo|banyak lagi yerrr (>_<)|..isnin n selasa next week memang hari test so weekend ni kene productive cket. buat ape yang patut sebab saya mahu pulang ke umah dengan puas hati yerr.

 Usaha menyiapkan project autobot. btw name robot tu KUKA, comel kan..hee :D

16/8/11 aritu, mechy girls aka MEGI buat IFtar together dekat Bistro, kedai makan on da way nak p Taman Maju. Before IFtar sempat la dulu, gather kenangan same, amek gambar dekat CH. 4 tahun bersama korang sangat best, Thanks for the memories :)

gambar cilok dari FB cik anis :D

semoga kita sesame memanfaatkan 10 malam terakhir ini and seminggu dUTP ini juga yerr :D Thanks sudi jenguk sepatBiru. Selamat Berpuasa!

14 August 2011

Tragedi ayam penyet yang tak kritikal tp.....


ummi selalu pesan sebelum start perjalanan jauh macam travel naik bas balik kelantan baca ayat kursi insyaallah selamat dalam perjalanan.

acik pernah cakap, kalau kita baca ayat kursi 1x, iA tuhan melindungi kita dari perkara-perkara yang tidak elok. kalau kita baca 2x, tuhan melindungi kita dan rakan-rakan dan kalau 3x, tuhan melindungi kita dan masyarakat setempat. ni acik pesan kat aku time ak xleh tdo malam n selalu dtindih..huuu


Semalam..teringin sangat nak makan ayam penyet so aku ajak abil berbuka kat kedai makan ayam penyet De Garden Ipoh. Perkara ni dbualkan dalam kelas autobot, sapek yang ade bersama menawarkan diri untuk join same. So dalam pukul 6 lebih kami gerak dari UTP. Macam biase sebelum pergi mane-mane dah jadi kebiasaan mereport pada ummi/ayah (mane-mane yg senang approve :P)

 kakak: ummi, kakak nk g bukok poso make aye penyet nih
 ummi: mno?
 kakak: kat ipoh
 ummi: jauhnyo..xleh ko beli makane bwoh tu jah, kul 6 lebih doh nie
 kakak: lamo doh ummi kakak sero nak make aye penyet nih, deh ummi...nak gerok dah nie
 ummi: holaa..slawat banyok atah keto tuh. jago diri molek
 kakak: makasih ummi. baik, assalamualaikum
 ummi: waalaikumussalam


Dapat jer pass approval dari ummi, terus gerak n instead of slawat laju jer mulut aku baca ayat kursi. mungkin sebab dalam bas balik kelantan dah terbiase baca. everything normal, makan kenyang solat and nak balik. things happen time nak balik!!

Dsebabkan de garden ipoh tidak ade surau. Kami kene cross jalan pergi Jusco Ipoh untuk solat maghrib kat situ. Selesai solat nak cross jalan balik time tu lahh..orang cakap malang tak berbau semuanya sekelip mata jer.

Time cross jalan lampu tengah merah, kereta banyak. tengah cross jalan lampu bertukar hijau. Sapek and abil nak cepat takut kereta nak gerak so diorang berlari slow2, tak de la sampi pecut. Dan aku yang entah la..malas maybe just berjalan macam biase belakang sapek. 2 langkah membezakan jarak aku dan sapek.

Tibe-tibe aku dengar ade orang jerit. Hoiii!!!..bile aku pusing tengok arah jeritan tu, motor laju tuh dah hampir dengan sapek and.....sume jatuh atas jalan, due orang atas motor, sapek and abil. Hanya aku yang masih berdiri n kaku sekejap sebelum aku terus pergi angkt abil. Aku yang dbelakang nampak clear view cmner sapek terpusing sebelum terhempas jatuh. Abil aku tak sure maybe sebab terjatuh time motor tu lost control. 

Terus ke Hospital Fatimah Ipoh settlekan medical cina naik motor tu then pi Hospital Raja Permaisuri Bainun check sapek lak..risau kay jatuh macam tu skali. terpusing sebelum terhempas! tapi Alhamdullilah takde yang patah or retak. Abil luke kat kaki cket. Alhamdullilah jugak.

Actually lepas jer accident tu, time duk kat tepi jalan, mende pertama yang bermain difikiran aku ialah, sebab aku baca sekali jer ker tadi?? sebab aku baca ayat kursi sekali maka tuhan melindungi aku dan tidak kawan-kawan aku? time atas kereta nak gerak tu lepas aku baca ayat kursi aku tringat pesan acik afdal kalau baca 3x tapi tak tau lah kenapa aku rasa macam, skali pun tkpe lah. Lepas kejadian baru terpikir balik. Ape pun mende dah tertulis, tarikh, waktu bila dan dimana..sume dah tertulis untuk berlaku. Sebagai hamba kita tak layak mempersoalkan ujian ini sebab selayaknye hamba untuk diuji.

Seperti msg dari ayah "sabar dan bersyukur atas apa yang terjadi..moga ini menjadi pengajaran" ringkas dan padat sekali. Terima kasih ayah. Alhamdullilah aku bersyukur yang semuanya selamat dan pasti perkara ini menjadi pengajaran buat aku dan rakan-rakan.

10 August 2011

#5 Wordless Wednesday - Blue Betta Fish


utamakan yang utama


Assalamualaikum
tadi search mihrab cinta kat google image kononnye nak buat entry pasal cerita ini la kan sekali jumpe gambar bawah ni. Menarik kan 



‎"Cintailah cinta yang utama. Bila kita mencintai Alllah kita mampu mengubah cinta kita selaras dengan kehendak-Nya"

07 August 2011

Ape nak buat bile dapat cuti time bulan puase?

Assalamualaikum

Hari ini 7 Ramadhan. 7 August, esok isnin start kelas..huhu. weekend ini sunyi sebab member ramai balik, almaklumlah semua nak merase pose dekat umah, well sape tak nak kan. Last week dah jejak kaki ke Serambi Sofwan so weekend ini tak balik lah..hurm...walaupun niat nak balik tapi takpelah rindu-rinduan pun best jugak =D

Normally tak semua pempuan boleh pose penuh satu bulan kan, selalu dapat cuti seminggu or lebih kalau yang tak dapat cuti itu memang sangat best..ini cuti dbulan pose yang kalau boleh tak nak apply..huuu tapi apply atau tidak kalau dah time die.. terime sudah. So bile dapat cuti checklist ramadhan agak tersasar. 1 juzuk 1 hari tidak tercapai, so 7 hari maknanya 7 juzuk postpone. Bile dah habis cuti kena naik bullet train utk khatam Quran. Moga dpermudahkan~


Mengenai hukum baca al-quran bagi wanita yang dapat cuti nie ade khilaf dikalangan ulamak:

  • Ade yang mengatakan haram berdalilkan hadis dari Ibnu Umar yang menceritakan Rasullulah bersabda "Janganlah wanita dalam haid dan orang yang berjunub membaca sesuatupun dari al-Quran” (HR Imam at-Tirmizi dan Ibnu Majah). 
  •  Imam Malik berpandangan; Diharuskan wanita dalam haid dan nifas membaca al-Quran dari ayat-ayat yang dihafalnya jika dibimbangi takut hilang dari ingatannya jika tidak dibaca sepanjang tempoh haid atau nifasnya. Namun, orang berjunub dilarang sama sekali membaca al-Quran.
  •  Terdapat ulamak-ulamak yang menganggahi pandangan jumhur ulamak di atas iaitulah Imam Daud az-Dzahiri, Imam Ibnu Hazm, Imam Ibnu Taimiyyah dan beberapa lagi. Menurut mereka; harus bagi orang berjunub dan begitu juga wanita yang kedatangan haid membaca al-Quran keseluruhannya. Di kalangan Salaf, pendapat ini ada diriwayatkan dari Ibnu ‘Abbas dan juga Ibnu al-Musayyab. Dalil mereka ialah hadis dari Saidatina ‘Aisyah r.a. yang menceritakan; “Sesungguhnya Nabi s.a.w. sentiasa berzikir kepada Allah pada setiap ketika/masanya” (HR Imam Muslim) dan membaca al-Quran termasuk di dalam pengertian zikir. Adapun hadis yang dijadikan dalil oleh jumhur tadi, hadis tersebut adalah dhaif mengikut penilaian ulamak-ulamak hadis.

Walaupun terdapat khilaf soal baca al-quran tapi untuk zikir dan doa tidak ade nas yang dilarang so diharuskan “Sesuatu itu kekal dalam hukum asalnya selagi tidak ada dalil yang mengubahnya atau mengecualikannya dari hukum asal”.

so kita pempuan still boleh buat banyak mende yer even kite cuti pun. Jangan duk marathon citer korea pulak (ohh..ini teguran buat diri sndiri!! MyEm0.Com) Sayang lah, Ramadhan datang sekali setahun jer, jangan sia-sia kan bulan berkat ini. Tak tahan nye, hari 1st n 2nd pose dah pasang lagu raya cmner nak feel ramadhan, diri sndiri pun ternyanyi2 jgk..aigoooo!! look forward nak raye la nampaknye. xboleh2!!..jom memburu lailatul Qadar jangan duk tunggu lailatul kamdar okes!!!

okay ladies, ni tugas time cuti:

  • Berdoa
  • Beristighfar; termasuk istighfar dari al-Quran
  • Berzikir; sama ada bertahlil, bertahmid, bertasbih dan sebagainya.
  • Berselawat kepada Nabi
  • Mendengar bacaan al-Quran
  • Menghadiri/mendengar majlis ilmu (yang diadakan di tempat lain selain masjid)
  • Mengulang hafalan al-Quran (mengikut pandangan Imam Malik tadi)
  • Membaca buku-buku agama termasuk kitab-kitab hadis
  • Bersedekah
  • Membuat kebajikan kepada orang lain
Doa, istighfar dan zikir yang dari al-Quran tu kene baca dengan niat untuk berdoa, berzikir dan beristighfar, bukan dengan niat membaca al-Quran. Wallahu a'lam





01 August 2011

Bicara Selebriti di Balai Islam Kota Bharu, Kelantan

Assalamualaikum dan selamat berpuasa 


Alhamdullilah Allah s.wt beri kesempatan jugak dengan Ramadhan tahun ni, moga bulan al-quran ini membuahkan taqwa dalam diri kite,Aminn. Entry kali ini, aku nak share berkenaan forum bersama selebriti yang diadakan di Balai Islam Kelantan pada malam 30/7/11 aritu. Forum ini sangat penuh dengan pengisian. Panel yang hadir pun memang semua meletop ahh, hee. Mereka terdiri daripada Prof Madya Dr. Mohd Asri Zainul Abidin, bekas Mufti Perlis, Wardina Safiyyah Fadhlullah, Sham Kamikaze, Ustaz Hasrizal (saifulislam.com) dan moderator daripada TV AL-HIJRAH.


Banyak informasi yang dterima, maaflah ak xseberapa pandai nk mengolah balik ape yang dterima tapi aku cuba yer..hee.sham kamikaze story banyak tentang macam mana die merasa kemanisan iman tu, start nye bile die pergi jln-jln cari masjid and imam besar masjidil haram bersalam dengan die, yang mahal nye imam tu k.. yang ulur tangan kat sham kamikaze. kate ibu sham kamikaze mungkin tuhan itu ada sesuatu untuk mu. sejuk mata tgk sham, serba putih malam tu :)


 Pastu satu hal yang menarik perhatian aku ialah ustaz hasrizal sebab ustaz hasrizal yang sebelum ini adalah 130+ kg tetapi pada malam itu ustaz datang dengan berat 101kg. cerita ustaz mengenai self-control; sebelum ini ustaz sentiasa ok dgn saiz tubuh ustaz and pada mata isteri ustaz juga, ustaz still lelaki paling hemsem katanye :). Yang menyebabkan ustaz mengambil keputusan untuk diet ialah sebab ustaz sakit. kata doktor ustaz kene hilangkan half dari saiz ustaz. banyak motivasi yang ustaz create untuk menjayakan diet. Antaranya demi isteri ustaz, isteri ustaz seorang doktor tapi xkan ustaz nak sakit2 macam langsung tidak ade doktor dalam hidup ustaz, acceptable tapi still tidak berjaya. tetapi akhirnya ustaz berjaya nekad untuk diet sampai nak tinggalkan malaysia siap jual rumah lagi tapi perancangan allah itu berbeza dgn ape yang kita aturkan. Bercakap pasal self control ustaz sebagai seorang penulis dan penceramah sentiasa menasihati terutama remaja dalam soal mejaga diri dari terjebak dgn perkara-perkara maksiat so ustaz tidak mahu nanti ade yang menyoal balik "ala ustaz suh ktrg jgn tongok porn jgn buat prkara maksiat tapi ustaz nak tolak nasi pun xleh" ustaz hasrizal adalah selebriti, icon yang remaja lihat sebagai contoh sebab itu ustaz berusaha yang terbaik untuk diet. berbalik pada self control semuanya berkait rapat dgn hati dan hubungan kita dengan allah. Macam ustaz, ustaz berjanji untuk diet sebab itu dalam situasi macam mana sekalipun ustaz menjaga perjanjian itu contohnya aritu ustaz cter ustaz naik flight pegi india kot n mknn dalam flight itu adalah yang paling sedap k..boleh nk makan, boleh jer xde org nmpk pun.. mental cakap boleh makan nanti esok jgn mkn cover balik untuk arini punye, well akal sentiasa mencari reason untuk bolehkan kehendak nafsu and emosi pulak cakap tolong lah makan.....so yang tinggal cuma hati. hati ini lah yg harus kuat yang harus ingat akan perjanjian dengan tuhan. kalau ustaz makan jugak, ustaz hilang respek pada diri ustaz and ustaz melanggari perjanjian dgn tuhan. So, hati tulah yang kene kuat, untuk kuatkan hati akidah kene kuat jugak, bile akidah kuat ia mempengaruhi action dan pentafsiran kita. Dari situlah kita boleh membezakan betul atau salah sesuatu hal itu.

  

Wardina saffiyah menjawab isu tudung yang menjadi trend dikalangan artis dan mude mudi sekarang. semasa disoal dgn isu ini wardinaa menjawab dengan pertanyaan, salah ker kalau tudung itu menjadi trend?..hurmm...Dr. asri menjawab, tidak pernah dalam islam menetapkan trend2 dalam berfesyen asalkan tidak keterlaluan bertabarruj seperti wanita-wanita jahilillah. "kalu dah msuk pasor sume org duk tgk engko mmg la xboleh cam gitu..sume color nk ade kat badan dan itu mmg tidak boleh". Perkara ini berkait dengan tahu dan sedar. Ramai yang tahu pergi kerja pagi-pagi or malam tapi tidak ramai yang sedar perkara yang dkerjakan itu adalah memikul satu amanah yang besar. Macam pakai tudung, ramai yang pakai sekarang tapi tidak ramai yang sedar bertudung itu lebih dari sehelai kain yang menutupi kepala. Trend itu tidak lama, kalau lama tu dah bukan trend, sekarang trend bertudung nanti trend ape lak. Kita xyah la nk judge orang sgt, kalau die baru bertudung kita doakan die kekal dan istiqamah, kalau yang xbertudung, doakan die bertudung nanti dan kalu yang on off tu, doakan die kembali kekal bertudung. kita sape nk judge2 org tp still teguran itu perlu cuma berhemah la dalam menegur, kita pun hamba yang dihisab jgk nanti.


Sedikit perkongsian moga bermanfaat =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...