28 October 2011

Accident kereta..... salah aku....

Assalamualaikum
bersyukur dberi peluang untuk menulis entry baru lagi. Amin....

sepatutnya aku pulang ke Utp ahad lepas tapi disebabkan sesuatu yang tidak boleh dielakan.... baru hari ini aku selamat tiba ke Utp. kalau tuhan dah ckap jadi maka jadilah, kun fayakun. Ahad aritu lepas hantar cua balik mrsm ak terus drive ke umah Cikna untuk ambil file gambar sempene graduasi budak-budak tadika cahayaku. Cikna mintak tolong angah buat video graduasi. Sampai umah cikna elok-elok msuk waktu maghrib so terus solat kat situ. Terun dari umah Cikna dekat-dekat kul 8pm dah laa, bas nak balik utp kul 8.30pm so drive kete tuh agak kalut2 cket.

Bahagian seat sebelah driver, tempat duduk angah.

Tak tau la camner, gara-gara nak elak sebuah kereta, kereta yang aku drive jadi lost control and sebelum terbabas masuk longkang ak terlanggar seorang pejalan kaki. Allah saje yang tau waktu tu..betapa takutnya aku. Jalan perindustrian tu memang gelap sebab takde lampu jalan. Aku pulak silau. Aku bukan sorang-sorang dalam kerete time tu tapi dengan angah, angah pun same lah naik bas balik Uniten kul 8.30pm jugak. Alhamdullilah tidak terhingga sebab aku and angah cume luke-luke ringan tapi angah kena jahit cket kat tangan kanan.
kiri kereta memang rosak banyak
tayar depan belah kiri, ni sebab melompat msuk longkang

aku sedar time kerete masuk longkang tuh, kerete berasap and aku dengar bunyi cam air tumpah, ingatkan minyak tumpah, memang kalut lah ak keluar, ak n angah keluar ikut cermin depan kerete sbb cermin dah mmg hancur lebur. keluar and lompat longkang duk kat tepi jalan pastu baru ramai orang datang tolong. 

aku and angah keluar ikut cermin depan ni lah
Ingatkan luke kat  tangan jer, pastu bile ade sorang makcik bawak duduk garage umah die baru perasan kaki kanan berdarah sebab banyak masuk kace n kepala jg berdarah cket. kaki tu mgkin luke time nak keluar dari kerete kot.
belah kanan sihat sajo
Dalam 10minit pastu umi and ayah sampai. ambulance and polis pun sampai serentak. budak yang ak langgar tu tercampak masuk longkang dan tidak sedarkan diri. ya allah mmg aku takut teramat sgt, orang tempat kejadian ckap budak tu agak2 50-50 kot, antara hidup dan mati.

belah kiri mmg teruk. Alhamdullilah angah ok.
En.polis amek butir-butir diri aku kejap lepas tu ummi n ayah bawak p hospital pakar perdana kota bharu. report esk pagi baru pergi buat sebab tempoh 24hours. Malam tu kawan ayah pergi hospital USM tengokkan budak yang aku langgar tu. Rupanya die orang Bangladesh, pekerja kilang time tu die on da way balik kerja. alhamdullilah tak mati tapi patah tulang punggung.

dalaman Ok, so xleh declare total loss kat insurance
Memang kali ini aku tidak bernasib baik tak macam kes tragedi ayam penyet tu tapi even tidak bernasib baik pun dengan keadaan aku yang masih boleh berjalan dengan sempurna ni dan boleh buat urusan harian seperti biasa, ak panjat kesyukuran tidak terhingga..terima kasih sgt ya allah. terima kasih kerana masih memberi kesempatan untuk aku mengumpul bekal buat perjalanan akhirat-Mu.

angah, im sorry..janji bwk kete baik2 pasni!
Semoga pengalaman aku menjadi pengajaran kita semua. 

11 October 2011

Lain kali mintak izin yerr..

Assalamualaikum

Hari tu rasenye ade tulis pasal nak lebih kerap update blog tapi nampak gayanya tidak mampu berjaya selagi tak grad.MyEm0.ComBanyak hal yang berlaku around me tapi yang paling memberi kesan ialah pasal LUMIX, yes my lumix masuk air MyEm0.Com. tak tau la apasal gadget2 aku suke masuk air, dulu laptop, hard disk n brodband n sekarang lumix lak, oppss lupe, dulu pun nokia aku pernah masuk dalam besen rendam baju..hohoho

Yang laptop, keyboard rosak after masuk air so pakai external keyboard, broadband alhamdullilah 2 hari after incident masuk air terus boleh gune and external pun boleh gune tp........................ after 8 months. still syukur ade rezeki lagi.

MyEm0.Commacam mane lumix boleh masuk air, Nih nak cter......
Ahad lepas, pergi picnic kat sungai area papan, picnic mengejut so tak bagitau ummi awal-awal sebab kompem ummi tak bagi. Kat sane aku tak mandi sangat pun seluar jer basah, tapi entah macam mane tergelincir, boom masuk terendam terus dalam air sekali dengan lumix yang aku sangkut kat leher, yess aku tau, padan muke! Lumix pun mandi.

Balik utp, malam tu terus call ummi, sebelum citer ape2 mintak maaf dulu, sape suh pergi xmintak izin. aku kalau keluar memang selalu mintak sebab even mende kecik pun restu ummi buat aku rase selamat. tau ummi cakap ape, "tu la..tgk tuhan nak tunjuk doh, baru cket tuh..kalu jadi lebih teruk gano..lain kali jange senyak oyak nak g mano2 ko ummi". yup regret sangat tapi mende dah jadi.

Sekarang Lumix still xleh on. MyEm0.ComTak sure bateri prob or camera itu yang prob. Insyaallah balik Raya Haji or Deepavali nih ak try pi anta kedai. tengak lah camner.. 
Alhamdullilah, memory card selamat, so gambar2 pun selamatMyEm0.Com





harap sangat masih ade jodoh dengan Lumix, hurmmm...
sekian update kali ni. MyEm0.Com

04 October 2011

terbang tinggi-tinggi

Assalamualaikum



Sekarang berada di Shah Alam, baru lepas menghantar adik aku, Amar Sofwan ke Klia. Alhamdullilah semua urusan berjalan lancar, cita-cita acik nak sambung belajar medic mesir tercapai juga. Happy untuk acik, tapi sedikit berat nak lepaskan acik pergi...adik laki sorang dan tersangat special. Ape pun, kakak sentiasa doakan yang terbaik untuk acik. Belajar elok-elok yer acik....miss u dah ~~

Amar  Sofwan Mohamad Shiham

sofwan's family

family acu.

Esok 4/10 cua menghadapi exam PMR, tadi pergi hantar acik pun cua takde, haruslah kan esok exam. sebelum bertolak ke shah alam, sempat singgah ke MRSM Pasir Tumbuh melawat cua, last before exam n last cua jumpe acik sebelum fly.

Nasuha Sofwani Mohamad Shiham
Acu and Ayah Su join sekali pergi hantar acik, kat shah alam nie pun stay umah acu, best bleh main ngan harith..hee. time on da way ke shah alam jumpe pelangi cantik sangat and time stop isi minyak kat gua musang kot..tak sure sangat, time tu pun view senja cantik teramat sangat.



sekian untuk update kali ini. sekarang memang jarang sangat update =|. Insyaallah merajinkan diri cket after dis..huk3.
Salam =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...