23 October 2014

Pasar Filipino/Pasar Kraftangan Kota Kinabalu, Sabah

Assalamualaikum

Entry kali ni wa nak story cket pasal pengalaman bercuti di Sabah :)
tapi wa akan update place by place so senang korang nak tahu pasal tempat menarik di Sabah. Wa akan update juga secara summary supaya korang boleh plan nak susan travel plan korang nanti. ok? gud.. :)

Back to the entry title, Pasar Filipino or juga dikenali sebagai Pasar Kraftangan. Pasar ni terbahagi kepada dua tau, Pasar Kering and Pasar Basah. Pasar Kering tu korang boleh beli barang-barang kraftangan dan kerepek-kerepek sedap original dari Sabah. Untuk pasar basah actually macam pasar pagi, orang jual seafood and sayur-sayuran. Dekat Pasar Filipino nie memang banyak sangat barang kraftangan lawa-lawa, and to those yang minat mutiara cantik-cantik, murah lagi.. memang korang akan rambang mata macam my hubby jgk :p

Pasar basah

Pasar nie dekat jer dengan Kota Kinabalu Waterfront, kami menginap dekat KK Waterfront Hotel so bleh jalan kaki jer dalam 5 minit sampai. If nak dekat lagi, paling dekat wa suggest korang stay dekat Hotel Le Meridien, turun hotel jer masuk pasar terus, hee.. tapi pricy cket laa if korang nak save budget stay dekat kk waterfront hotel pun dah cukup bagus, murah, selesa and dekat jugak nak ke Pasar Filipino tu.. unless korang mmg nak tempat yang high standard.

Pasar kering, shopping kerepek

Dekat pasar nie, kami borong kerepek amplang, angrybird and kuih cincin. Paling banyak beli angrybird cheese. Memang terbaikkk. Name kerepek nie angrybird sebab ia bentuk 3segi k.. bukan sebab macam burung angrybird tu.hee. cari kerepek rupa macam tu memang sampai balik tak jumpe rasenye, hehe. Ikan masin pun banyak dekat sini, macam-macam jenis ade. 3 paket Rm5. Dalam setiap paket ade 3 ekor ikan. Banyak jgk kami shopping ikan masin nie. pandai masak memang sedap makan dengan nasi. Tapi kami tak shopping kraftangan kat sini, kami pegi shopping dekat Pekan Nabalu sebab kat sana lagi murah. If kurang heading to Kundasang boleh la stop by dekat Pekan Nabalu untuk shopping kraftangan and t-shirt i love sabah banyak-banyak :) 

Shopping Ikan Masin

Kat sini jugak ade banyak gerai-gerai makanan seafood. korang boleh pilih seafood then diorang akan masak ikut menu yang kite nak. Macam aritu. kami makan, sotong celup tepung, udang butter, ikan pari, ikan putih masak 3 rasa and ikan putih masak stim. ikan putih tu devide 2. Total rm100 termasuk nasi putih and minuman. Makan untuk 4 orang nie. Kire murah jgk laa.

Dinner time :)
Ok sekian untuk entry kali nie, next entry wa akan story pasal rumah terbalik dekat tamparuli. insyaAllah. Terima kasih sudi jenguk Hana. Assalamualaikum :)

15 October 2014

Hanawedding : Solemnization

Assalamualaikum

Alhamdullilah syukur, kerana dengan izin-Nya, aku kembali menulis. Fast update about myself, im married and im a happy wife to Mr. Hafiz Rohimi.

Its been a month since that day. The day i became his wife. On 14 September 2014 alhamdullilah syukur teramat sangat dengan sekali lafaz aku sah menjadi isteri kepada Hafiz dengan berwakil wali kan ayah aku sendiri.

Hana

Majlis akad nikah berjalan lancar akhirnya risau jugak sebab pagi tu punye kalut cket nasib baik ade geng megi 2 orang turun dari shah alam banyak tolong hilangkan neves pengantin..thank a lotsss. Petang tu dalam pukul 5 lebih hujan lebat gler sampai urusan pemasangan khemah terpakse ditangguh sampai hujan reda. Alhamdullilah hujan stop dekat nak msuk maghrib and pihak laki tiba lepas isyak then terus pihak perempuan gerak ke masjid, pihak perempuan tu xtermasuk pengantin lagi huuu. 

Rumah dengan masjid sangat dekat, selang 2 buah rumah jer so bleh jalan kaki ke masjid. Malam tu rase sangat sempoi jer pengantin pun, gaya jalan memang dah xayu sgt dah la.. sebab dah lambat, makeup siap lambat cket nak buat cmner kawan yang makeupkan tu doctor kat hkb die pun datang kalut2 dah la stuck in jem kejap tapi still alhamdullilah proceed jgk. kalau Allah dah setkan jadi maka jadinya. kun fayakun kan :)

Thesofwan 

Perasaan lepas hafiz lafaz akad nikah tu? huuu..xde perasaan sgt pun at dat time sebab duk jauh, Gune mic dah tapi mic volume slow, sedar2 jer diorang cakap..sah sah and tok imam nak baca doa dah. pengantin nie duduk pun xbtol lagi baru nak feeling2 cket... tp Alhamdullilah sah dah :)

Heading back to serambi sofwan, sebelum diteruskan dengan upacara pembatalan air smayang, ayah ade menyampaikan sedikit pesanan buat kakak dan menantu ayah, hafiz. Terima kasih ayah... Lepas tu barulah seisi amek gmbar dengan keluarga dan rakan-rakan.

Gambar bawah nie, pengantin dengan bff kacip molek pah tuo. tbonerrrr... tq guys for coming and thanks for non-stop support. i love u guyssss sooo muchhhh! Now 3 dah kawin 2 lagi coming soon. sorang dah ade baby 2 lagi odw insyaAllah :) bab-bab merancang mmg power pengantin nie ;p

Tbone

So far syukur syukur n syukur, semuanya berjalan lancar dan dpermudahkan. Dengan restu dari umi ayah dan mama papa dan berkat doa kaum keluarga dan sahabat hanasolemnization succeed! :D 

Perkahwinan itu sesuatu yang mudah dan indah justeru permudahkanlah ia dan janganlah dirumitkan dengan adat-adat yang tidak membawa kepada kebaikan.

Terima Kasih kepada yang membaca Sepatbiru ehhh...silap now dah jadi Hana :) Assalamualaikum..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...