14 October 2017

Menyesal aku join MLM!! (Part I)



Assalamualaikum kawan-kawan
Selepas 3 tahun, akhirnya wa kembali menulis blog
rindu zaman belajar kat UTP dulu, time tu memang rajin sangat update blog :)

Dalam tempoh 3 tahun ni, macam-macam dah berubah dalam hidup wa
dan 3 tahun ni jugak lah wa bergiat aktif dengan business MLM
Post kali nie wa terpanggil untuk share dengan korang semua pasal business nie
sebab wa rase wa perlu share dengan korang sebab wa taknak ramai yang rugi

Wa boleh terjebak dengan business nie melalui kenalan muka buku.
kami total stranger tak tahulah macam mana tetibe boleh friend dengan budak nie
wa selalu tengok die update pasal biz, kejap appointment sane, kejap appointment sini
pastu hari-hari ade jer barang die pergi cod. Since wa dah berhenti kerja so wa memang mencari lubuk rezeki untuk buat income and yes wa terpengaruh dengan budak ni
and dengan tanpa ragu-ragu wa terus pm die.


Innocent sangat rase diri ni, serah diri terus nak buat biz dengan stranger pulak tu. Sebab time tu memang nak sangat cari income kan. After several time berbalas message akhirnya kami decide nak jumpe dekat rumah anis jer sebab time tu die kene curfew dengan husband die, so tak boleh nak senang-senang keluar rumah.

Rumah kami memamg dekat so takde masalah untuk wa drive terus pergi rumah anis. Ok name die Anis. Sampai kat rumah anis, anis layan wa dengan baik and friendly, memang rase macam dah kenal lame pulak dengan anis nie, padahal stranger yang baru 1st time berjumpa empat mata okay. 
Power gler teknik NLP die kan..

Okay continue, lepas settlekan anak lelaki die Ammar, Anis pun sit down dengan wa and start biz sharing. Biz nie under Sahajiddah Hai-O Marketing(Shom) and yes it is Multi Level Marketing. Die bukak Plan Sales Manager iaitu modal permulaan Rm21K, dengan membeli 10set Premium Beautiful Korset. Terkezut jugak wa time tu tapi lepas die cakap 1st bonus wa dapat Rm4500 bulat terus mata wa. Ni lebih dari gaji aku jadi engineer kilang jepun nie, kerja 8 tahun pun gaji tak dapat macam nie.


Tapi wa masih rasa ragu-ragu jugak, Yela mane dapat Rm4500 tanpa jual dah dapat duit kan
sesiapa pun akan suspicious jugak. Tapi lepas anis explain dekat wa betul-betul. Baru wa paham and jelas. Tak pelik sangat pun, konsep die mudah jer sebenarnya. Nak bagi korang senang faham wa bagi satu contoh yang simple.

Contoh la awak join member Bodyshop, contoh yerr.
awak join ahli pastu awak pun beli perfume, pencuci muke and macam-macam lah awak beli, pastu time dekat kaunter pembayaran staff promoter tu akan kelurkan resit. Pastu die akan cakap, Tadi cik buat pembelian sebanyak Rm200 jadi cik akan dapat rebate sebanyak Rm15, cik nak tambah ape-ape barang ker nanti boleh dapat less Rm15 dari rebate yang cik dapat tadi. Sini maksudnya dengan rebate Rm15 tu korang boleh beli barang bodyshop yang lain dengan harga jimat Rm15. Jelas tak?


 Shom nie pun konsep dia sama jer dengan Bodyshop tapi yang bezanya kalau shom rebate Rm15 tu shom akan bagi direct pada kita, maksudnya shom akan transfer masuk dalam account kita terus. Kita dapat duit so suke hati kite la nak buat apa dengan duit tu.

Jadi korang jelas tak sini camner boleh dapat RM4500 tu?
Sebenarnya Rm4500 tu adalah hasil dari korang membeli product shom. Nilai itu adalah rebate tapi ade extra lagi sebab dapat bonus atas pembelian barang dengan shom. So tak pelik la bila anis cakap boleh dapat terus Rm4500 pada bonus day bulan seterusnya walaupun satu set tak terjual. Kalau RM4500 tu tambah dengan untung runcit jual 10set korset tu total income boleh cecah almost RM10K tau..perghhh


Lebih kurang sejam lebih gitu, selesailah biz sharing dari Anis nie, wa tak bagi kata putus lagi sebab wa cakap wa nak balik fikir dulu sebab Rm21K tu siyess banyak jugak tu kan tapi memang nice lah dapat income almost Rm10k tu weii. Memang 50/50 la wa mase tu. Kalau wa cerita direct terus post nie akan panjang sangat. So, nantikan Part II yer, nanti wa explain details lagi camner startegy diorang nak pastikan wa terjebak jugak

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



Thank you sudi jalan-jalan and baca blog wa. Jangan lupe tinggalkan jejak anda di ruangan komen. Wa akan happy sgtt :) Nanti datang lagi kerr.
Assalamualaikum...

23 October 2014

Pasar Filipino/Pasar Kraftangan Kota Kinabalu, Sabah

Assalamualaikum

Entry kali ni wa nak story cket pasal pengalaman bercuti di Sabah :)
tapi wa akan update place by place so senang korang nak tahu pasal tempat menarik di Sabah. Wa akan update juga secara summary supaya korang boleh plan nak susan travel plan korang nanti. ok? gud.. :)

Back to the entry title, Pasar Filipino or juga dikenali sebagai Pasar Kraftangan. Pasar ni terbahagi kepada dua tau, Pasar Kering and Pasar Basah. Pasar Kering tu korang boleh beli barang-barang kraftangan dan kerepek-kerepek sedap original dari Sabah. Untuk pasar basah actually macam pasar pagi, orang jual seafood and sayur-sayuran. Dekat Pasar Filipino nie memang banyak sangat barang kraftangan lawa-lawa, and to those yang minat mutiara cantik-cantik, murah lagi.. memang korang akan rambang mata macam my hubby jgk :p

Pasar basah

Pasar nie dekat jer dengan Kota Kinabalu Waterfront, kami menginap dekat KK Waterfront Hotel so bleh jalan kaki jer dalam 5 minit sampai. If nak dekat lagi, paling dekat wa suggest korang stay dekat Hotel Le Meridien, turun hotel jer masuk pasar terus, hee.. tapi pricy cket laa if korang nak save budget stay dekat kk waterfront hotel pun dah cukup bagus, murah, selesa and dekat jugak nak ke Pasar Filipino tu.. unless korang mmg nak tempat yang high standard.

Pasar kering, shopping kerepek

Dekat pasar nie, kami borong kerepek amplang, angrybird and kuih cincin. Paling banyak beli angrybird cheese. Memang terbaikkk. Name kerepek nie angrybird sebab ia bentuk 3segi k.. bukan sebab macam burung angrybird tu.hee. cari kerepek rupa macam tu memang sampai balik tak jumpe rasenye, hehe. Ikan masin pun banyak dekat sini, macam-macam jenis ade. 3 paket Rm5. Dalam setiap paket ade 3 ekor ikan. Banyak jgk kami shopping ikan masin nie. pandai masak memang sedap makan dengan nasi. Tapi kami tak shopping kraftangan kat sini, kami pegi shopping dekat Pekan Nabalu sebab kat sana lagi murah. If kurang heading to Kundasang boleh la stop by dekat Pekan Nabalu untuk shopping kraftangan and t-shirt i love sabah banyak-banyak :) 

Shopping Ikan Masin

Kat sini jugak ade banyak gerai-gerai makanan seafood. korang boleh pilih seafood then diorang akan masak ikut menu yang kite nak. Macam aritu. kami makan, sotong celup tepung, udang butter, ikan pari, ikan putih masak 3 rasa and ikan putih masak stim. ikan putih tu devide 2. Total rm100 termasuk nasi putih and minuman. Makan untuk 4 orang nie. Kire murah jgk laa.

Dinner time :)
Ok sekian untuk entry kali nie, next entry wa akan story pasal rumah terbalik dekat tamparuli. insyaAllah. Terima kasih sudi jenguk Hana. Assalamualaikum :)

15 October 2014

Hanawedding : Solemnization

Assalamualaikum

Alhamdullilah syukur, kerana dengan izin-Nya, aku kembali menulis. Fast update about myself, im married and im a happy wife to Mr. Hafiz Rohimi.

Its been a month since that day. The day i became his wife. On 14 September 2014 alhamdullilah syukur teramat sangat dengan sekali lafaz aku sah menjadi isteri kepada Hafiz dengan berwakil wali kan ayah aku sendiri.

Hana

Majlis akad nikah berjalan lancar akhirnya risau jugak sebab pagi tu punye kalut cket nasib baik ade geng megi 2 orang turun dari shah alam banyak tolong hilangkan neves pengantin..thank a lotsss. Petang tu dalam pukul 5 lebih hujan lebat gler sampai urusan pemasangan khemah terpakse ditangguh sampai hujan reda. Alhamdullilah hujan stop dekat nak msuk maghrib and pihak laki tiba lepas isyak then terus pihak perempuan gerak ke masjid, pihak perempuan tu xtermasuk pengantin lagi huuu. 

Rumah dengan masjid sangat dekat, selang 2 buah rumah jer so bleh jalan kaki ke masjid. Malam tu rase sangat sempoi jer pengantin pun, gaya jalan memang dah xayu sgt dah la.. sebab dah lambat, makeup siap lambat cket nak buat cmner kawan yang makeupkan tu doctor kat hkb die pun datang kalut2 dah la stuck in jem kejap tapi still alhamdullilah proceed jgk. kalau Allah dah setkan jadi maka jadinya. kun fayakun kan :)

Thesofwan 

Perasaan lepas hafiz lafaz akad nikah tu? huuu..xde perasaan sgt pun at dat time sebab duk jauh, Gune mic dah tapi mic volume slow, sedar2 jer diorang cakap..sah sah and tok imam nak baca doa dah. pengantin nie duduk pun xbtol lagi baru nak feeling2 cket... tp Alhamdullilah sah dah :)

Heading back to serambi sofwan, sebelum diteruskan dengan upacara pembatalan air smayang, ayah ade menyampaikan sedikit pesanan buat kakak dan menantu ayah, hafiz. Terima kasih ayah... Lepas tu barulah seisi amek gmbar dengan keluarga dan rakan-rakan.

Gambar bawah nie, pengantin dengan bff kacip molek pah tuo. tbonerrrr... tq guys for coming and thanks for non-stop support. i love u guyssss sooo muchhhh! Now 3 dah kawin 2 lagi coming soon. sorang dah ade baby 2 lagi odw insyaAllah :) bab-bab merancang mmg power pengantin nie ;p

Tbone

So far syukur syukur n syukur, semuanya berjalan lancar dan dpermudahkan. Dengan restu dari umi ayah dan mama papa dan berkat doa kaum keluarga dan sahabat hanasolemnization succeed! :D 

Perkahwinan itu sesuatu yang mudah dan indah justeru permudahkanlah ia dan janganlah dirumitkan dengan adat-adat yang tidak membawa kepada kebaikan.

Terima Kasih kepada yang membaca Sepatbiru ehhh...silap now dah jadi Hana :) Assalamualaikum..

21 May 2014

DIY Flower Crown for #hanawedding

Assalamualaikum

Sekarang nie kan flower crown sgt femessss dah macam fenomena kan graduation days pun org pakai, wedding pun ade jgk and pergi jalan2 shopping mall pun ade yang pakai, tkpe boleh jer..no hal :) ramai suke pakai sebab boleh feeling ala-ala princess gitu kan (^_^) so banyak lah usahawan mude yg menjual dis well known flower crown if you guys perasan la, mmg dah makin ramai penjual flower crown dekat instagram and facebook.

Saya pun dah tertarik dengan flower crown nie sebab plan untuk #hanawedding nanti nak semua cousin2 pempuan pakai. Mesti comel sgt nanti :) Maka dengan kudrat kerajinan yang ade try lah buat satu dulu..hehe, tak susah mane pun cume cume kena rajin n tekun untuk almost 30minutes for starters yang tak brape berseni cket macam saya nie.

Items needs:
p/s: gunting skali ekk, penting tuu =P



 Procedure:
1. Leraikan bunga dari tangkai



2. Amek strap getah tu and lilitkan kat kepala, measure size mengikut keselesaan korang dan guntingkan
3. Then, use glue gun to attach both end of the strap
4. TRICKY PART!!!   Bunga kan ade banyak2 layer so... untuk hasil yg terbaik better korang glue each layer one by one, means first.. glue bottom layer all along the strap then glue 2nd layer plak until final layer yg dh akan dapat bentuk bunga asal tu balik.


dan finally after bersusah payah sekejap inilah hasilnya...Boleh la buat slow2 as preparation utk hanawedding nanti :) So, korang selamat mencube nye (^_^). Thanks sudi datang sini.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...