29 December 2008

ulang alik ke hospital

masuk arini dah 2 ari ummi kat hospital, gara2 mslh mata yg dsebabkan oleh ****** tp ak n mama pakai okay je. kate doktor mate ummi xsesuai dgn ubat tuh dan menyebabkan bengkak saraf mata dan pendarahan pada kedua-dua belah mata ummi. effectnye ummi xdpt melihat dgn jelas, ape yg ummi lihat akan ade tompok2 itam dan kelabu..
pagi td ak ke hospital lagi dgn ayah sampi ke petang sbb ayah perlu bertolak ke kedah ats urusan kerje. insyaallah esk pagi ak akan pegi la ke hospital dgn jat utk amik acik pegi tgk result pmr. sepanjang ummi ditahan wad, acik la yg teman ummi. ak kene uruskan hal2 rumah, nsb baik mok long ade, bleh la tolong jgk.
xtau la nk ckp mcm mn prasan nih, huhuhu...moga2 ummi cpt sembuh dn cpt2 balik umah, cik dh pesan kalau angah call jgn bgtau ummi msuk hospital kan xpsl2 dier xleh nk survive kat plkn tuh.
ak rindu sgt kat angah nih..huhuhu

Ya Allah, sembuhkan mata ummiku, biarlah ummi dpt melihat seperti sediakala, sesungguhnya Engkaulah tuhan yg Maha kuasa dan Maha pengasihani

27 December 2008

angah kene plKN


Dulu ak yg kene, skrg turn adek ak lak, najat tuh, die pun kene plkn jgk, mak ayah ak pun heran gak, asal lak keluarga ak mcm bertuah sgt dpt plkn nih..hihihi. tp lucky angah dpt dekat jela, dlm kelantan jgk dekat pasir mas, cancun park. so ummi n ayah xder la risau sgt sbb diorg bleh pegi melawat time ari minggu. xmcm ak dulu, skali dier antar ak kat jitra kedah tau, punye la jauh dh la tempat tuh terpencil gile..huhu, nsb baik time tuh ayah ak keje kat kedah so ari minggu kalau ayah xbalik kelantan ayah dtg ahh mlawat ak..hihihi. angah sgt2 la moody time tau dier dpt plkn. ala mcm ak gak..mmg xpuas ati giler ahh, kwn2 dpt blaja kete dpt keje...huhuhu, tp best tau plkn nih, byak pengalaman yg kte dpt.. mmg bertuah ahh sape2 yg terpilih, bukan sume yg dpt join tau, time adek ak nih, 10% je dr all student mjsc pc yg dpt. kire adek ak antr mereka yg bernasib baik.

pagi td pegi antr angah naik bas laa..hihihi. ak pesan kat dier, try la enjoy die pasT sgt2 suke..smlm ade ker dier ckp dier xnak minum air biar smpi dhydration..siot punye bdk..haishhh. tp ak yakin, dia pasti seronok kat sane =)

caiyok2 angah,nanti balik kakak ready cter korea byak2..hihihi

26 December 2008




a wish for my own besday =)

hari jadi


hahaha..xsangke lak rsnye arini ak dh genap 20 tahun, la xpuas agih nk main2..huuhuh
ni dh jd dewase nih kene jd btol anak dara ahh, xleh bgn lewat lagitau..hhuhu, i try my best..
mcm ade sorg bdk tuh ckp, jge ngade2 lagi..

besday ak smbt smlm, smbt utk 4 org terus, ak , angah, kak penny n acik..sume bulan 12 kecuali angah. tp angah join same sbb besday die yg bulan 9 xsmbt lagi..
ktrg makan kek n kfc..huu, amat kenyang
skrg, officially ak dh 20..heheheh

25 December 2008

Hang out before da Day


arini kuar jalan2 dgn bibi,ayin n jura..setelah sekian lame xkuar same2 =)
byak criter yg nk dkongsikan, ktrg makan2 kat kfc, mknnnye beli kat mcD, jura je yg beli kat kFc
bdk tuh kempunan kfc sgt...hehehehe.

24 December 2008

Terengganu Darul Iman

sakit tangan!!!, adehh...bgn je pagi td tgn dh mcm xleh nk angkat. tu ahh sape suruh ko pegi bergayut sgt smlm..konon2 nye nk ajar angah laa, sbgi persediaan nk pi plkn nanti..hua3, kan dah skt..smlm dlm pukul 11 alhamdullilah slmt smpi kelantan tp smpi umah dlm kul 12 cm2 sbb brenti mkn dulu kat depan jaafar rawas. Actually ktrg satu family pegi trip ke 'ganu'.. alang2 cua ade interview nk masuk mrsm ulul-albab (yg dulunye mrsm kota putra) baik naik ke kuala terengganu skali, lagipun dah lame xpi terengganu, dah 10 tahun kut.
kat terengganu ktrg bermlm kat HOtel Grand Continental, spttnye 3 hari 2 mlm tp tbe2 ayah ade meeting pagi rabu jd 2 hari 1 mlm la...lepas cua selesai interview ktrg pi jln2 kat pantai, wahh..best sgt..dh lame xmain2 kat pantai..hihihi





lepas penat2 main air ktrg makan seafood. ak beno2nye was2 gak nak mkn tp nak makn...........jgk so ak tibai jela, lege sbb esk tuh xde gatal2 dah..hihihi..lain kali bleh mkn byak2 lagi

dlm pukul 7 gitu, ktrg bertolak pegi hotal, staf ayah dah tolong bookn bilik jd xperlu risau laa..
tgh2 dlm perjalanan ktrg stop by kat msjid ape entah tp lawa la, kalau xsilap msjid tuh dekat dgn kuza n UMt.. stop tuh pun sbb cia dh xtahan sgt nk melabur, cia die..



lawa kan masjid tuh, tandas dier pun bgs..bersih sekali..
sampai hotel dlm kul 9 pas2 sume dh xnak mkn sbb dh kenyang mkn seafood byk sgt, sampai je hotel mandi2 n solat jemaah magrb isyak, jamak takhir. siap solat..sume landing smbil layan cter2 best kat star movie smpi tertdo..bgn esk pagi tu la br tau yg kene balik arini jgk sbb esk tuh ayah ade meeting pagi2 lagi..haishhh, ape leh buat ikut jela. arini punye agenda mandi kolam..hi3 tp ak xmandi pun yg mandinye ayah, acik, cua n cia..best tgk diorg berenang. ayah cbuk je duk ajar acik n cia berenang, cua pndai tau mcm kakak dier ahh..hihihi



selesai mandi manda, dlm kul 2 ayah cheak out n brumm..terus ke pantai batu buruk.. pas2 ummi bkk hikayat la, dulu ak time kecik2 ak slalu main sarang labah2 kat cni, pas2 kate ummi ak penah ilang kat taman permainan cni, time tu ak 4 tahun..ak igt jgk cter tuh. kan ade byak2 'glosor' ummi ckp turun blah cni ak pi turun blah lain pas2 ak xjmpe cari ummi n ayah, nsb baik la ade sorg pakcik jual layang2 tuh nmpak ak mundar mandir cari parent ak, die pun suh ak ddk kat tempat die jual layang2, bg aiskrim suh ak tunggu kat c2 dulu..time lame2 ak ddk c2 ahh ak nmpk ummi n ayah ak balik pas2 ak terus pegi xckp ape pun kat pakcik tuh.huhu..eppy sgt dpt jmpe ummi balik..hiihi

pas g pantai, main2 kat taman permainan..hihihi, seronok sgt tau, ummi n ayah pun join skali. biase ahh penat2 main ape lagi Makan!!..hihih, pi mkn nasi ayam yunnan, bleh laa xde sdp sgt pun. siap2 mkn pegii msjid kristal plak.

Blakg tuh masjid kristal..hihihi lame gak duk kat taman tamadun islam tuh, msuk jln2 kat taman monumen skali tp ummi xjoin, duk rehta dlm kete sbb ummi dh penat dah.. best tau taman tu ade byak monumen msjid lawa2. so xyah pi jauh2 takpe kalau nk tau design die sbb bleh tgk kat c2 pun dah ckup..byrn xmahal sgt, adult 10, children 5 n then dpt kupon mknn 3 ringgit. Kul 6 lbh bertolak balik n breti solat kat msjid yg berhampiran kuza..hurm..Oliday da hbs =)

19 December 2008

[_Permata Hijrah_]

Lebih kurang pukul 3 lbh, mama n kak penny dtg amek ak n ummi. kerete ummi msuk bengkel sbb tangki bocor, mcm mn enth ak pun xbrape phm sgt hal2 krete nih. Agenda nye arini nak ke Pengkalan Kub0r, Tumpat, bkn nak shopping tp nk g "bomo" ( bak kate mama laa..hi3). mksd nye tuh nk pergi tempat rawatan mata Permata Hijrah. Smlm ummi ade dgr dlm saluran radio islamic IKIM tentang rawatan mata nih. bunyi nye cam bgs je...

" Produk permata hijrah diformulasikan oleh 2 orang tabib yang dihasilkan melalui pengajian dengan ulama-ulama terkenal dari kelantan dan pattani menerusi penemuaan khazanah dalam kitab-kitab tua. produk-produk ini telah terbukti kemujarabanya dalam menyelesaikan pelbagai jenis penyakit dalam dan luaran. Produk Permata Hijrah dikilangkan oleh kilang yang bertaraf GNP ang diluluskan Oleh Kementerian Kesihatan Malaysia."

Senang je nk cr tempat ni sbb ia bersebelahan dgn Balai Polis Pengkalan Kubor, Tumpat.
yang buat rawatannye ialah ummi, mama n ak skali ahh. Mslh mate ummi sbb ia slalu berair n rabun dekat, mama plak ade eye bag n rabun dekat. Ak plak rabun jauh yg tidak tinggi powernye. Rawatan yg dsediakan percuma je. Mula2 die titiskan 2 titik toner mata n buat urutan disekitar mata. Uratan secara membulat. Kemudian die pakaikan alat utk urut mata. yg ni yg best nye..hi3. Lepas siap urutan, die akan semburkan spray mata. Air2 yg berlebihan dsekitar mata xperlu disapu, biarkan ia kering begitu sahaja.

Utk ketegori mslh mate mcm ak nih, xperlu pki satu pakej die pun xpe sbb power mate ak xsmpi 200 lgpun. so ak beli toner mate yg berharga RM29.90 sahaja. tp ummi n mama disyorkan utk membeli satu pakej rawatan mata yg bernilai RM200. Mama cume beli toner mata utk ketogeri yg agk serius shj yg harga nye cume RM59.90 n ummi beli satu pakej.

Rujuk gmbr diatas:

Kotak pink
: itu untuk peringkat permulaan rabun. Untuk mengurangkan power kaca mata, masalah rabun dekat dan jauh dan mencairkan selaput lendir yang tumbuh di dlm mata dgn izin allah(ak pkai yg nih ahh)

yg selebihnye itu berlainnan cket functionnye. so kalau nk tau lbh lanjut kunjungi la pusat rawatan tersebut. xrugi pun...


Time ak pegi tuh ade jgk sorg makcik yg agk kritikal la,glukoma kalau xclap ak..yg sptnye kene bt pembedahan laa. tp bgsla jgk at least die berush jg utk berubat. Layanan kat tempat rawatan itu pun bgs2. Tempat solat pun dsediakan. kirenye sementara menunggu sblm rawatan tu kalau dah msuk wak2 n nk smyg dulu pun bgs.

Slain dari produk untuk mata Permata Hijrah ni jg ade sediakan produk2 untuk masalah resdung dan banyak lagi laa..nak tau dtg sndr la.. kat bawah ni ak ade letak butir2 penting utk dhubungi:-


202, Pondok Hj.Ahmad, Kg. Genting, 16080


Pengkalan Kubor, Kelantan


013-3101214/017-9428898


019-9744439/013-3009091


www.permatahijrah.com


Ak xdpt ape2 pun dgn mempromosikan Permata Hijrah ni. Ak lakukan sume ni pun ats dasar ingin membantu. Mana la tau ade sesiapa dluar sane yg mengalami mslh mata. Xsalah untuk mencubekan. Mata ini anugerah Tuhan yg sgt2 berharga, tnpa mata ssh nye hidup ni..Oleh itu kte seharusnye menjaga setiap pemberiannye ats dasar betapa syukurnye kite dgn nikmat kurniaan-Nya.

12 December 2008

[_Hari Raya Aidiladha_]

Hari raya aidiladha ataupun hari raya haji ialah perayaan yang diraikan oleh seluruh umat islam di setiap pelosok dunia. Hari raya haji merupakan perayaan kedua terbesar selepas perayaan hari raya puasa. Aidiladha disambut pada hari ke sepuluh, sebelas, dua belas dan tiga belas bulan zulhijjah setiap tahun. Aidiladha adalah perayaan yang istimewa kerana ia merupakan hari untuk umat Islam memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dalam menunaikan perintah Allah dan ke-sabaran anaknya Nabi Ismail dalam memenuhi perintah Allah s.w.t.


Kisah Nabi ibrahim dan anaknya Nabi ismail
Setelah Nabi Ibrahim Al-Khalil a.s berpindah dari negeri kaumnya, beliau memohon kepada Allah s.w.t supaya dikurniakan seorang anak yang soleh, lalu Allah s.w.t mengembirakannya dengan mengurniakan seorang anak yang cantik iaitu Nabi Ismail a.s yang dilahirkan ketika Nabi Ibrahim a.s berumur 86 tahun. Setelah Nabi Ismail a.s meningkat dewasa, Nabi Ibrahim a.s telah bermimpi menyembelih anaknya, dimana telah ditetapkan bahawa mimpi para Nabi adalah Wahyu. Ini merupakan ujian yang besar daripada Allah s.w.t terhadap Nabi Ibrahim a.s sebagaimana firman Allah s.w.t:
Yang bermaksud: Wahai anak kesayanganku! Sesungguhnya aku melihat di dalam mimpi bahawa aku akan menyembelihmu, maka fikirkanlah apa pendapatmu. Lalu Nabi Ismail a.s menjawab sebagaimana firman Allah s.w.t:
Yang bermaksud: Wahai ayahku! Jalankanlah apa yang diperintahkan kepadamu, insya Allah engkau akan mendapati aku dari kalangan orang-orang yang sabar. Dikatakan kedua-duanya telah berserah diri sebagaimana firman Allah s.w.t:
Yang bermaksud: Setelah keduanya berserah bulat-bulat (menjunjung perintah Allah itu) dan Nabi Ibrahim merebahkan anaknya dengan meletakkan iringan mukanya di atas tompok tanah. (Kami sifatkan Ibrahim dengan kesungguhan azamnya itu telah menjalankan perintah kami). Setelah kedua-duanya berserah diri untuk menjalankan perintah Allah dan berazam dengan bersungguh-sungguh, Allah s.w.t telah menyeru dan memberikan khabar yang mengembirakan melalui Malaikat. Sebagaimana firman Allah s.w.t: Yang bermaksud: Wahai Ibrahim! Engkau telah menyempurnakan maksud mimpi yang engkau lihat itu, demikianlah sebenarnya Kami membalas orang-orang yang berusaha mengerjakan kebaikan, sesungguhnya perintah ini adalah satu ujian yang nyata dan Kami tebus anaknya itu dengan seekor binatang sembelihan yang besar dan Kami kekalkan baginya (nama yang harum) dalam kalangan orang yang datang kemudian, salam sejahtera kepada Nabi Ibrahim, demikianlah Kami membalas orang-orang yang berusaha melakukan kebaikan, sesungguhnya Nabi Ibrahim itu dari hamba-hamba Kami yang beriman. Setelah tercapai maksud ujian terhadap Nabi Ibrahim a.s dan anaknya Ismail a.s serta mereka berdua bersegera untuk menunaikan perintah Allah s.w.t lalu Allah Taala mengantikan dengan seekor kibas putih yang mempunyai mata dan tanduk yang sempurna sebagai tebusan daripada menyembelih anaknya. Nabi Ibrahim a.s mendapati kibas tersebut terikat di sebatang pokok berhampiran bukit Thabir lalu menyembelihnya di Mina. Tempat ini telah dijadikan sebagai tempat mengerjakan ibadat Haji dan sunat berkorban bersempena dari peristiwa Nabi Ibrahim Al-Khalil a.s dan anaknya Nabi Ismail a.s serta berterusan sehingga kepada nabi kita Muhammad s.a.w.
"dipetik dari www al-islam.com"

Salah satu keistimewaan Aidiladha dan Hari Tasyrik ialah ibadat korban. Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan khutbah Aidiladha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13 Zulhijah. Selepas bersembahyang, upacara korban akan dimulakan. Lembu, kambing, dan biri-biri yang dikorbankan akan disembelih secara beramai-ramai di kawasan masjid sebelum dibahagi-bahagikan kepada orang ramai terutamanya kepada golongan fakir miskin.

05 December 2008

[_Jang geun suk_]

hihihi, i really like dis actor, his acting in doremifasolasido is bravo!!! he's so kawaii right.. now i'm watching him in drama series, beethoven virus. in dis series he's acting as a policeman, he looks so cool in short hair but still look kawaii sumtimes. like i said i'm watchg him not a series.he3, just kidding, dis series is freaking addict.. give a try,.it worth giving up ur reading time just for dis series n jung geun suk cute face..hihihi




Jang Geun Suk's profile
Name: Jang Geun Seok
Profession: Actor
Birth date: 1987-Aug-04
Height: 178cm
Weight: 60 kg
Blood Type: A
Education: Bangsan High
Hobby: Snowboard, skiing, dancing, singing


TV Series

Beethoven Virus (MBC, 2008)
Hong Gil Dong (KBS2, 2008)
Hwang Jin Yi (KBS2, 2006)
Alien Sam (2006)
Lovers in Prague (SBS, 2005)
Nonstop 4 (MBC, 2003)
Daemang (SBS, 2002)

Movies

Baby and Me (2008)
Do Re Mi Fa So La Ti Do (2008)
Going Crazy Waiting (2007)
Happy Life (2007)
One Missed Call Final (2006

Awards

2006 KBS Performance Awards: Best Couple Award with Ha Ji Won


03 December 2008

[_Doremifasolasido_]


Title: Doremifasolasido
Type: Korean Movie
Actors:
Jang Geun-Seok, Cha Ye-Ryeon, Jeong Ui-Cheol

movie ni pasal love story, sweet love story. sedih la jgk tp tkpe happy ending gak, kisah cinta ni byak konflik soal persahabatan..antara kekasih atau sahabat..huhuhu
cter ni pun wajib kene tgk tau...gerenti best gler =)

ni la band Doremifasolasido

ni scene time diorg mula2 jumpe

ni time diorg pi jalan2
cute kan laki tuh.......kawaiiii sgt2..

ni salah satu scene sedih dlm movie nie
nk tau knp die sedih ??...tgk sndiri ekk =P

jang geun seok =) =) =)
happy couple

[_Baby and me_]




Title: Baby and Me
Type: Korean Movie

Main Actor: Jang Guen Seok


cepat kawan2, tgk ahh cter nie, best sgt.... cter ni mengisahkn high school boy yg tbe2 je dpt tau die ade ank...bertungkus lumus la die menjg baby comel, baby ni plak xnak minum susu formula nak breast milk jer, kesian ayahnya terkejar2 mencr sape2 yg wiling tuk menyusukan ank die nie. nasib baik ade srg girl genius ni dtg membantu..hihihi.tgk jgn xtgk, gerenti xborink dgn baby yg sgt2 comel n jang guen seok yg super cute...hehehehe



time ni lawak sgt, mcm2 baby tuh buat sbb xnk susu tuh

26 November 2008

[_home_]

time mkn kat cafe usm nie, ayah n acik pun ade gak..ummi n ayah mkn arabic chicken rice, wa n acik mkn speggeti, pas mkn terus bertolak balik...smpi umh dlm ul 10 lbh kut..xigt sgt daa...
best nye dpt balik umah, rindu gler kat katilku..best bed ever..hihihi tuh jd ahtu tdo je kat umah.
kak mira amek cuti 2 bulan so nmpknye ak ahh kebe bt keje2 umah nih..huhu, caiyok2 wa..=)

20 November 2008

[_last paper,IMSE_]

Arini ialah hari terakhir ak berade di utp buat tahun ini..after imse paper aka last paper insyaallah terus bertolak balik ke klantan ku syg..miss klntan so much. yang sedihnye arini ak seleseme teruk gak ahh, smlm lagi sbonornye tp arini mcm makin worse pas2 td ak xcall ummi, habaq pasal nih pas2 die suh ak buat cmni, jeng3..hihiihi, amek air panas letak dlm baldi n then titik minyak cap kapak dlm 3-5 drops pastu tekup muke mghala pada steam tuh..insyallah berkesan. td ak dh try ahh sblm mandi, alhamdullilah oklah dr sbelumnye. xder ahh ak duk nga tisu jer..ni dh krg cket mukusnye, bengang kat kepala pun dh baik..lege sgt.

jap paper kul 2.30 until 5.30. nk turn beli mknn jap pas2 nk revise ape2 yg ptt ahh, ya allah Kau bukakan lah pintu hatiku ya allah, dan terangkan lah hatiku spy ak dpt menjwb imse paper ni dgn baik. hanya pada-Mu ak meminta pertolonagn ya allah, sesungguhnya Engkaulah tuhan yang Maha pemurah lagi Maha penyayang. Aminnn

kepade kwn2 ku, same2 lah kte berjuang sehabis-habisan supaya kte xmenyasal dkemudian hari

Rumahku syurgaku

Serambi sofwan lot 2977
Lorong masjid panchor kemumin
16100 kota bharu kelantan

19 November 2008

[_yang dicari_]

one more paper to go..caiyok2!!!
actually dh xsbr nak balik umah nie
tp takut sbb kene exam imse luh..imse imse imse
introduction to material science and technology..huhuhu
course yg sgt menarik, ptt nye chemy je kene amek kos nih tp machy kan universal
kene la blaja jgk mmg xleh lari, even kos utk bdk pE n eE pun kteorg ade kene amek gak
so conclusion nye mechy la progrm plg ssh kat cni...hihihi




sgt suke kate2 nih
tepat pada kehendaknye
urm..itulah yang dcari...............

13 November 2008

[_result upsr n exm thermo_]

Subject : Thermodynamics I

Date : 14 November 2008


Time : 9.00 am -12.00 am


Vanue : Main Hall



wah sgt2 takut, ni ahh subject yg ak paling gerun..huhuhu
takut2 pun sempat lagi ekk posting...ish3..=P
pagi td ummi call bgtau yg cua dpt 5A upsr.. alhamdullilah =)
ni nmpk nye balik nih mst ken tuntut hadiah ahh dgn bdk nih
tkpe ahh skali skale tp ak xpikir lagi nk bg ape..ape ekkk,
yg sesuai cket utk kecik nih,,,urm.......ok2
pasni cua mst masuk asrama na cik pun kalau result pmr
bgs mst masuk asrama jgk..tinggal la cia sorg2 kat umah,
makin besa kut bdk nih duk sorg2..hihihihi, mst die sunyi...



12 November 2008

[_Tekanan Perasaan_]


huh...2 3 arini, jiwe asik kacau je.... cmner ekk nk buang prasan xpuas ati dlm diri nih, ade org ckp buat bodoh je...ssh ahh, xleh nk bt jgk...dh try dh, dh doa dh...tp knp ssh sgt nk erase mende nih.... knp diri nih sng sgt xpuas ati dgn org...xsuke ahh, ya allah tlg la hamba mu nih...jauhkan la ak dari sifat2 buruk..tenangkan lah hatiku ini ya allah.....tunjukn ak jalan spy ak dpt mengatasi mslh nie....ameenn

08 November 2008

[_demi masa_]


demi mase sesungguhnye manusia itu dalam kerugian, dalam sehari, brape byak kte rugi sbnarnye..slame ni kte hanye nampak kalau rugi ni bab2 duit je, soal mase sume amek mudah je. duit bleh dcari balik tp mase xdpt dganti balik diunder atau ape2.. mase hanya bergerak kehadapan dh mmg dsetkan mcm tu dah.. sbb tuh la ade nye perumpaan yg mengatakan masa itu ibarat pedang, kalau kte xmemotong nye ia akan memotong kte. sbb tuh la kte kene gunekan mase dgn sebaik yg mungkin lagi2 student, pandai2 la arrange mase dgn btol. kejayaan seseorang itu ade kaintn nye dgn disiplin n sesungguhnye disiplin itu berkait rapat dgn pengurusan mase. peringatan ini xlain xbukan ditujankan khas buat dr sndr..huhuhuhu

skrg nih tgh std week, tlg la pandai2 bahagikan mase dgn btol, mmg ahh xsalah nk layan cter yelakan xkan nk mangadap buku je keje, tp layan tuh ade had die juge..phm wa!
cube buat tawaran dgn diri sndiri, contohnye mcm ni.. arini kene std thermo chapter 8 smpi hbs, slagi xhabis slagi tu xleh layan cter..ha, amacam bgus kan..mst smngat gler nk std. lagi satu dh tau kelemahan diri tuh dgn laptop so time std ttp ah laptop tuh, finish std br bkk..ok.hihihi..ok!

07 November 2008

i'm glad

hurm...ak rs amat lege ble tgk keadn dh brubah mnjd mcm yg ak harapkn. hope it will continue like dat forever. i'll alwiz pray for ur happiness my frenz ^_^

03 November 2008

[_std week n i'm home!!_]

utp std week officially start last satrdy n now i'home..huhuhuhu
back at home for 2 day one night only maa..tonight i'm going back to utp..
n as promise, i'll study damn hard, no more muvi k..


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


insyaallah, i try my best to success..caiyok2!!!

25 October 2008

[_Last lab: conventional lathe_]


konon-kononnya
tekun buat project..kui3


Team members of G6

akhirnye, graduate jgk dr lab2 mantec nih..hihihi, satu sem dah, dah byk dh terkorban ari cuti ku..huhuhu. conventional lathe nih xde ahh sepenat conventional miling yg mg lepas. ade beberapa process yg kene buat, 1st polish surface pas2 cut workpiece tuh till 90mm. cuting process nih senang je cume kene aware la cket dgn flying chips tuh sbb mende tuh panas n if kene muke mmg skt. kalau x muke kene tudung pas2 blubang..lepas cutting tuh kene set diameter die lak ikut specification yg dttpkan ahh. pastu buat grooving, yg nih kene tukar tool pas grooving kene buat treading, yg ak unye workpiece ssh giler nk tread, rsnye sbb dimension die lari cket ahh, maybe ak punye tuh besa cket, tp last2 dpt jgk but xlawa. pas siap tread, buat drilling lak.ni senang je. pas2 buat yg 8 degree tuh gune taper cutter. ms buat yg nih ahh ak kene marah, dh la pak cik tehnician tuh marah ak dgn suara yg cukp "merdu". sabo jela, kalau ye pun nk tegur xperlu kut smpi nk jerit2 bukan nye ak xder tlinger nih, tau la ak pki tudung tp ak dgr je kalau die ckp btol2. nk kate duk jauh pun duk depan ak je..cbuk je nk tgk ak buat. kalau die xder ak bleh bt lagi bgs la pakcik! huh, sgt2 moody ak arini, sume angkara pakcik tuh ahhh. nsb baik nih last lab kalau x..memeng tobat ak xnak nmpak muke die lagi buat skt ati je. nih pun ak tgh skt sti..haishhhh. dh ahh lupekan..pas2 taper cutting tuh bleh ahh buat yg 45 degree tu lak, actually mn2 dulu tkpe, depend ahh pd situation die.


24 October 2008

[_kunang-kunang_]

aku adalah kunang-kunang

dalam gelap aku ada

dalam gelap aku cerah

dan jadikanlah kau senja

kerana gelap kau ada

kerana gelap kau indah

dan aku hanyalah kunang-kunang

dan kau hanyalah senja

dalam gelap kita berbagi

dalam gelap kita abadi

- Petikan dari LOVE


tak ramai yang suke menghayati sajak2 ni. ade yg ckp sajak2 nih utk those yg jiwang2 karat je, utk org2 lonely laa..hihihi, ape pun.. terserah =), stp manusia yg mempunyai akal mempunyai tafsiran dan pandangan mereka tersendiri. Sajak kat atas ni ak amek dr crite indon LOVE tuh,..entahla, nk ckp mcmn ekk tp sajak ni pada ak btol2 best..mksdnye bgtu mndlm skali. Kunang2 dan senje, xterpikir pun utk kaitkn due mende nih tp ternyata mrk ade prsmaan wlpn kte lihat 2 mnde nih berbeza amat “dalam gelap kita berbagi, dalam gelap kita abadi”..hurm…renung2 kan lah… =)

22 October 2008

[_test vector_]

smlm test vector..akhirnye lepas jgk. gara2 test nih, abih xstd mende lain ye ahh risau amat dgn vector.
bleh thn ssh jgk la test nih, tp ok la jgk...enth la..berserah jela...dah ush kan..hihihi
owh, thanks ekk reborn for da kropok leko n d.donut tuh..hihihi. td br je menjamu mkn kropok lekor dgn teman2..kui2, sedap2..dah lame xmkn. td tdo kul 10 lagi ni yg terbgn kul 3 nih, xtau nk buat ape, postg ahh jap lgpn dah lame xtulis ape2. btw all da best to myself, byak agih test nih
quiz hse n imse 23/10
mantec 28/10
sp n imse 30/10

huh...gambatte naa!!!...hihihi
k'lah. daa~~

11 October 2008

[_utp~~~_]

pagi td slamt smpi jgk ak kt utp nih, dlm kul 4.15 rsnye..turun2 bas je dh nmpk 3 ekor kerbau besa lak tuh, cuak gak kejap, mn la tau silap2 aribulan pi kejar ak, huhuhuh...nsb baik la x....hihihi. abil dtg amek td, thanks ek, mamai lagi bdk tuh time dtg....hihihi..smpi je bilik, kemas2 brg, cuci akuarium ikan ni, ha br start posting..hihi, igt dh mmpus ikan sepat ak nih, upe2 nye idup lagi, pnjg umur btol ko ek..huhuhu. byak keje yg nk dbereskan ni, 1st skali imse project n 2nd hse esemen 3, pas2 br leh concenntrate std for final, std for test n quiz mmg kene start dh, slow2 ahh..huhuhuhu...dugaan2, biasa lah, ni la lumrah seorang mahasiswi..kui3
k'lah..caiyok2!!!

huhuhu, xnak jd mcm nih..xnak...............

10 October 2008

[_utp..i'm back_]

huhuhu..esk dh kene balik utp dh..malasnye.........................

balik nie, mst kene lagi rajin ahh coz final dh dekat...std2...!!!

jat exm ari sb2 nih, die pun tgh smngat blaja skrg, ak pun kene cm 2 gak ahh

bulan 12 ni br balik umh plak, balik ry aji, jat kate insyaallah die pun balik jgk akhir bulan 12 nih

best2..balik la...=)

hihihi..k'lah, utp wait for me, i'm coming

08 October 2008

[_Salamat Hari Raya_]

This is my family members..hihihi. tgk ahh acik dh tinggi sgt, baru form 3 tuh, jap g kalu form5 gno xtau..cia plop makin melebar..kui3, jgn mrah cia..cua n kakak dh nk dkt2 same dh tinggi tuh..xlame kakak n angah la plg rendh nati..huh..eh, x2..ummi la..hihihihi. alhamdullilah ayah dah bertukar balik ke kelantan dkt jps pasir putih, agak jauh dari umah about 45 minutes br smpi office time much better than duk KL tuh, kalau x sminggu skali la br bleh jpo ayah..lagipun next year maybe just cia yg duk umah, yela sume dh pakat msok asrama kan..huhuhu..cia n cia, tp mmg jd ank kesygn ahh..harap2 jgn bertmbh besar sudah...=P


raya tahun ni sume balik, cik la, acu n mok long tp mik long balik bfr raya one day bfr raya mok long balik taiping dah, kire xbraya kat klntan la coz anak die br je bersalin, dpt cucu baru lagi...
raya nih mmg best tp yg xbest nye, baju raya xsiap..siap spasang je, raya 1st jela pki bj raya, raya 2nd n 3rd pki bj lame..haishhhh..geram2, thn dpn dh xnk da tempah ngan tukang jahit tuh padahal dah antar sbulan sbelum puase lagi..xsiap2 jgk...geram ahhh. tp kalau nk beli bj yg dh siap byk plak yg xbest, ye ahh mst kain xbest k=ukurn bdn xsesuai..aiyoo...senang2 jahit sndiri la..hihihihi


ni abe ade, org kaya baru..hihihi
ni family baru..hihihi, abe anda n kak ihe n baby al fatah..fatah tuh baru je 4 bulan tp dh same dgn iman n adib je saiz die cume fatah ni lembek lagi, mst ahh 4 bulan baru, harus ahh lembek lagi..hihihi, fatah ni xtau nk ckp ikut iras sape coz kak ihe n abe anda meme mc same pun muke diorh so ank die nih muke dh mmg cmpur rata kak ihe n abe anda..hihi.anyway, moga2 keluarga abe anda dpermurahkn rezeki, cpt2 bg fatah adek ek..hihihi=P

ni la muhamamd atiqullah, bdk yg sgt2 aktif, xpenah duk diam...hihihi. ckp xleh lagi, sbb tuh ahh expression muke je lbh..hihihi, sgt comel. atiq ni mcm cartoon disney tuh, ape name enth, sbb sblm die lari mst lari stmpat luh pas2 be pecut. yg xthn nye, die xkn brenti lari slagi xlangar mn2..hihihi..


25 September 2008

[_i'm an apple_]




You Are an Apple



You are strong, powerful, and even a bit stubborn at times.

You have enough strength to help those around you in trouble.



You are adventurous and charming. Many people are drawn to you.

You love life, and you enjoy traveling the world. You enjoy fine food, art, and culture.



People have accused you of being a snob, but that's not accurate.

You do enjoy the best things in life. Unlike snobs, you truly appreciate quality... not just pretend to.

24 September 2008

[_Smile_]


dalam dunia ni xde sape2 pun bleh hidup tnpe bantuan org lain, even org paling kaya ats dunia pun xmampu, yela kalau org kaye tuh ade jet nk pi jalan2 mst die nk ade pilot utk terbangkan jet tuh kan. xpun kalu duit die byk sgt mst die nk kire n nak kire sorg xlarat n kene la mntk bantuan org jgk, mmg la ade machine kire duit tp kene ado org operate machine tuh gak kan br leh run..ha, so tgk lah btp hidup seseorg itu tidak mgkn tnpe bntuan org lain.
sbb itu lah hub dlm msyarakat tuh amat2 penting. tp kan nk org tlg kte, kte kene la jd org yg dsenangi n kte sndiri pun kn tlg org, same2 la kan tp kan ade jgk sbnrnye org yg xtau mcm mn nk jd rg yg dsenangi nih .xssh pun sbnrnye..tgk pic tuh..smile is da key for dat
xterpikir ker yg smile aka senyuman nih actually mcm magic gitu
org yg tgh sedih ker sakit ker ape2 la tp ble senyum
trase jgk kelegaan sedikit. at least rs cm tenang
sbb itu .kan bgs kalau kte bleh bt org sntiase senyum
nk bt cm2 kene bermule dr kte. so smile .tmbhn plak free2 dpt pahala kan
sbb.......senyuman itu adalah sedekah
so..ape lagi...senyum laaa...
^_^

22 September 2008

[_nak balik_]

hurm...rs cm dh lame xupdate blog nih, nk kate bz xde la sgt..mslh tenet utp ahh yg slalu mmbatalkan niatku utk

posting ape2..sabor2..anyway, lagi 4 ari nk balik kelate...huh, xsabarnye..nk berbuke ngan family, mkn mskn

ummi..dan..nk jmpe 'jat'..hihihihi. week last kat utp nih rs cm malas sgt2 nk std, sbb asik pikir nk balik je tp yela

xleh nk bt xtau je, esk quiz, luse quiz, project imse lagi esemen sp lagi..pening2...kalau nk pikir mmg xhbs ahh

sbb balik cuti nih ade test lagiiiiiii........hurm, tkpe lah bgs gak ade test, rajin cket ak std(memujuk diri).

actually 2 3 ari nih ak mcm xbtol cket, enth la pikiran nih cm dlema je, dah jd xtau nk bt cmner , mcm ni ahh

dlm diri ni kate jgn pegi tp kaki melangkah jgk, kalu bleh recall time blaja komsas lu, situation nih

dpanggil....hahaha...xigt jgk laaa..aiseyyyy td cm igt.....huhuhuhu

ari rabu nih insyaallah kalau xder ape2 pegi ipoh dgn abil n syaz n bf syaz, ijad. igt nak beli hst br, hst ak skrg

mmg dh sgt2 kritikal, xleh nk taip msg dahh..aiyooo..cmner la ko jg hst nih.. nk beli yg same dgn 'jat' w580i.

smlm dh tepon abe ade suh ushar harga hst nih kat klate, kalau klate maha lagi bleh beli turus kalu x beli kat

klate nih, 'jat' ckp nk teman..suke2 =)

k'lah, penat dh rs menaip nih..hihihi..pemalas la sgt diriku ini..bukan sbnrnye nk wat tutor vector nih..nanti2

ahh ak posting lagi..

k cau..salam

15 September 2008

[_Never regret_]


luv dis qoute..never regret!!!
no matter wat u did, treasure it...
maybe we cant c now how much it affect our life but sumday for sure u'll remember it n smile...=)
11 days bfr mu beloved coming home..yea2..miss him so much, cant wait 2 c him..really2 cant wait!!. i think i have to change, wondering why i bcm so so lazy now....change wa change... std std n std, achive a good result n make ur parent proud remember, dat's wat u aim for..so work for it k..

09 September 2008

[_Lab Welding_]



Best2..sgt best buat welding, xder ahh bahye sgt cm yg dure-urekan...hihihi. Tp pki protection ahh,facial and glove..well safety first kan... mule2 ktrg praktis lu, bt ats skrap...pas cm confident br start project.. Project tuh ktrg kene weld corner joint, butt joint, t-joint and last one lapp joint..rsnye bg ak ahh, yg ssh tuh time nk bt corner joint sbb nk make sure die perpendicular.. nsb baik helder tolong,
thanks helder =). ak praktis time nk bt butt joint je, time praktis punye ahh satisfied gler dgn hasil, technician pun ckp good, pas2 time bt yg real one (project) hancur!! tension2..huhuu, nsb baik leh wat due kali, second time tuh lawa la gak wlpn xmcm yg praktis..lps tuh yg lain2 punye join ak dah xpraktis ahh, terus je bt project, sbb ble second time bt mst jd cuak n hand mst shaking..adoiii...shake lak cm nmpk antu...susah2.. lab welding kejap je, suppose habis kul 5, ktrg bleh hbskn smpi kul 1 jer..best2...tp yg slek nye, technician sorg tuh xbrape best ahh, bkn yg puji ak tuh, ade sorg lagi, xnk ahh ckp name, xbaik..this week lab metrology lakk...hihihihii =)

fresh n white,,,kih3

wah. arini rs fresh gler..hihihi
smlm tdo awal kan..
da lame dh xtdo awal.slalu lewat je..hihiihi
hope today is much better than yesterday...=)
hav a nice day!!!

07 September 2008

Ramadhan in UTp

salam, lame dh xpost ape2 since bln 8 aritu..huhuhu, bz la jgk...
skrg nih dah bulan puase, smngat gak ahh nk puase kat cni..
aritu 2, 3 ari sblm puase ak ngan syaz merempit pi cari induction cooker
prepare nk msk bulan2 puase nih...hangus 230 duit ak..hihihi, tp tkpe berbaloi dow..

arini, actually dh msok 6 ari puase kat utp n spnjg 6 arini, ak n syz xpenah mkn beli
kecuali ari test sp coz xsempt..hihihi, byk dh resepi yg ktrg cube..tomyam, ayam kicap, sayur bayam, sayur campur, sayur air, ikan goreng belade, daging msk merah, sayur tauhu n bla bla bla.....hihihhi tp kan yg sedih sbnrnye, ak xpenag puase lagi, sbb yelah, dpt cuti yg xleh dtolak.sedih la jgk tp ape pun bertuah jgk sbb those yg xleh puase time bln puase, die akn dpt pahala 60 org yg mati syahid utk sehari die xpuase, so klu mcm ak yg dh 6 arinih, byk tuh...=P. ak cume hrp 10 mlm terakhir tuh ak xcuti lagi la, sbb ak nk sgt memburu mlm lailatil qadar, dh memeg aim ak utk ramadhn kali nih, biarlah ak dpt beribadat sebanyak byk nye pd mlm yg penuh keberkatan itu..amin...



FADHILAT BULAN RAMADHAN
Bulan Ramadhan merupakan bulan yang mempunyai banyak kelebihan. Kedatangannya selepas dua bulan yang juga tidak kurang keistimewaannya iaitu Rejab dan Sya'ban. Bagi tujuan menyuburkan rasa tanggungjawab dan rasa ingin menambahkan ibadat kepada Allah sepanjang Ramadhan ini, di sini dibawa beberapa hadis yang menceritakan mengenai kelebihannya.

1. Abu Hurairah menyatakan : Telah bersabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud : Apabila telah tibanya Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup segala pintu neraka dan diikat segala syaitan. -Hadis dikeluarkan oleh imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad dan Baihaqi-

2. Daripada Abu Hurairah daripada Rasulullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud :Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuninya segala dosanya yang telah lalu. - Diriwayat oleh imam Nasai'e, Ibn majah, Ibn Habban dan Baihaqi-

3. Abu Hurairah telah berkata : Aku telah mendengar Rasulullah S.A.W bersabda tentang Ramadhan yang bermaksud : Sesiapa yang mendirikannya(Ramadhan) penuh keimanan dan keikhlasan diampunkan baginya apa dosanya yang telah lalu. - Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Tarmizi, Abu Daud, Nasai'e,Malik,Ahmad dan Baihaqi-

4. Daripada Abu Hurairah telah berkata: Rasullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud : Sembahyang yang difardhukan kepada sembahyang yang sebelumnya merupakan penebus apa antara keduanya, dan Jumaat kepada Jumaat yang sebelumnya merupakan penebus apa antara keduanya, dan bulan kepada bulan(iaitu Ramadhan) merupakan kaffarah apa antara keduanya melainkan tiga golongan : Syirik kepada Allah, meninggalkan sunnah dan perjanjian (dilanggar). Telah berkata Abu Hurairah : Maka aku tahu perkara itu akan berlaku, maka aku bertanya: Wahai Rasulullah! adapun syirik dengan Allah telah kami tahu, maka apakah perjanjian dan meninggalkan sunnah? Baginda S.A.W bersabda : Adapun perjanjian maka engkau membuat perjanjian dengan seorang lain dengan sumpah kemudian engkau melanggarinya maka engkau membunuhnya dengan pedang engkau, manakala meninggal sunnah maka keluar daripada jamaah(Islam).-Hadis riwayat Ahmad, Al-Hakim, dan Baihaqi-

5. Daripada Abi Soleh Az-zayyat bahawa dia telah mendengar Abu Hurairah berkata: Rassullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud : Setiap amalan anak Adam baginya melainklan puasa maka ia untukKu dan Aku akan membalasnya. Dan puasa adalah perisai, maka apabila seseorang berada pada hari puasa maka dia dilarang menghampiri(bercumbu) pada hari itu dan tidak meninggikan suara.Sekiranya dia dihina atau diserang maka dia berkata : Sesungguhnya aku berpuasa demi Tuhan yang mana diri nabi Muhammad ditanganNya maka perubahan bau mulut orang berpuasa lebih harum di sisi Allah pada hari qiamat daripada bau kasturi, dan bagi orang berpuasa dua kegembiraan yang mana dia bergembira dengan keduanya apabila berbuka dia bergembira dengan waktu berbukanya dan apabila bertemu Tuhannya dia gembira dengan puasanya. -Hadis riwayat imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad, Ibn Khuzaimah, Ibn Habban dan Baihaqi-

PENERANGAN HADIS

1. Semua hadis menceritakan betapa besarnya kelebihan bulan Ramadhan untuk kita sama-sama menghidupkannya dengan segala amalan sunnah.

2. Pintu syurga dibuka sepanjang Ramadhan, manakala pintu neraka pula ditutup. Ini menggambarkan bagaimana Allah begitu mengasihani hambaNya yang taat beribadat dan menurut segala perintahNya.

3. Syaitan diikat sepanjang bulan Ramadhan agar kita dapat menunaikan segala ibadat dengan penuh keikhlasan. Tetapi kita perlu ingat bahawa kawan syaitan yang berada pada diri kita iaitu nafsu akan menggantikan tugas syaitan jika kita lalai.

4. Pentingnya keikhlasan dan keimanan kita dalam menunaikan ibadat.

5. Puasa mampu menjadi perisai diri daripada terjebak ke lembah maksiat, begitu juga ia mampu menghapuskan segala dosa-dosa yang lepas jika kita benar-benar bertaubat.

6. Kita mesti menghidupkan sunnah yang mana yang paling besar ialah berada dalam jemaah Islam terutama di dalam mengembalikan semula khilafah Islamiah yang telah lama dihancurkan iaitu pada 1924.

7. Jauhkan daripada syirik pada Allah sama ada berbentuk perbuatan, niat ataupun percakapan. Kita mesti mematuhi segala perjanjian yang dibuat selagi tidak melanggar hukum syarak.

8. Kita mesti berpuasa pada semua anggota bukannya pada makan dan minum sahaja.

9. Bau mulut orang berpuasa lebih harum daripada bauan kasturi.

10. Orang berpuasa akan mengecapi dua kegembiraan iaitu ketika berbuka dan apabila bertemu Allah kelak.

11. Di dalam menunaikan ibadat puasa kita mesti banyak bersabar dan jangan suka berbual kosong apatah meninggikan suara apabila bercakap.

01 August 2008

[_unweLL_]

i'm not feeling really good today
dont know wat cause it
my head is spinning nonstop

29 July 2008

[_shopping with angah_]





ari2 balik pi kbmall, shopping kasut and bag..hihihi
wa kuar ngan angah jah, best
tp yg xpuas ati nye balik2 kasut tu bleh kat cia..huhuhu
tp tkpe ahh dah muat2 dgn dier
pastu wa kuar n ayah plak another day tuh beli kasut lain...

27 July 2008

[_da smpi Umah da_]

smpi pagi kelmarin, dlm pukul 6 pg cam tu, skali join ngan ayah ahh, ayah pun balik same gak..balik2 terus pi shopg barang2 dgn angah kat kbmall.. dah terbeli dah sume yg pntg, skrg nk beli brg org pesan lak, tudung..............

25 July 2008

[_i'm going Home_]

a week at utp, i really miss my mum..huhuhu
i'm going home today at 7.00pm, but departure from medan gopeng at 10.30 pm, if i'm not mistaken lar...hihihi, maybe i'll arrive at kelantan around 6.30 am.
i cant wait to go home, i want 2 c adek iman, ummi told me dat he was in da hospital a few days ago. hope his much more ok today...
bcoz i want 2 go home 2day, i already finish my 1st esemen for dis week, bravo2!!..hihi
ohh, forget to say. actually i'm already know my result for last sem, alhamdullilah i manage to get dean list for da first time in my life, thank you allah for dis gift, hehehe....
nothing 2 say more, syaz already come back from a few days at langkawi island wit her bf..she give a chocolate bar, arigato syaz chan...

20 July 2008

[_Here i am back to utp_]


pagi td smpi kat ipoh dalam kul 4.30 am coz smalm bertolak dr KB kul 9.30, pastu dr ipoh amek teksi ke utp smpi kul 5 lbh dah rehat cket sekejap kat surau, opps silap luar surau sbb pak cik jaga tu xnak bkk surau, kate nye kul 5.45am br bleh bkk. ape la pakcik ni xleh nk consider lsg dah ade org bkk jela xssh ape2 pun..hish...

da things is now i'm at utp, menetap di village 4, sbilik dgn syaz..alhamdullilah, penat gler angkut brg2 syaz, punye la byk,...owh lupe, syaz dtg dgn bf die, izzad, bf dier std kat egypt skrg nih tgh cuti, bf dier ahh byk tolong2 angkt brg..hurm..tbe2 rs rindu kat aizat plak, dier tgh bt ape ek skrg...

so far V4 ni kinda ok la, cume yg ak xsuker nye bilik dier color orange yg striking gler tuh cam panas je jd bilik nih..hihihi, ape2 pun okla dr ak xdpt bilik or dpt bilik yg kemudahan nye kurang. housemate ak ade cine ade siam ade mlayu..hahaha variasi gitu.

esk da nk start kelas so ak kene prepare for tomorrow class, xleh main2 da, std2... igt ak dtg cni nk std, jgn bt mende2 yg lara, ak jgk yg rugi. hihihihi....

08 July 2008

[_2 days without ummi_]

ari ahad mlm aritu ummi bertolak pegi KL, ade kursus kat HQ, ummi bermalam kat umh acu..best ahh bleh main nga atiq, lm dh wa xjpo nga 'atiq kuah'..hihihi. so, scr xdak lnsg wa kene la amek alih tugas ummi stkat yg mampu ni.....owh kak ina, ank mok long... continue ek..

mcm wa ckp td wa kene ganti tugas ummi, pagi2 kene la bgn kul 5.30, msk siapkan sarapan n bekal utk adek2, dah wa pun kijo kay jd same2 kalut la pagi2..pastu balik kijo kul 2.15, kul 3 blaja keto plop sapa kul 5, pah maye asar tgk soleha..hihihi, nsb baik ado jgk kak mira, so make pete tuh bereh dh la..n kak mira bleh tlg2 chik..male plop keno pastikn adek2 wak siak kijo skoloh pastu keno tdo awa takut esk pakat xbgn blako...huhuhu.

2 ari ni sero penat la jgk tp takpo wa bleh handle lagih...esk pagi ummi insyaallah slamat smpi umh, yea3...wa g amek ummi esk...mtok2 bgn,pahni pah maye isyak nak tdo lalu..ni pun ngatuk dh..esk ado ari sukan kat nursery, mst best cket..hihihi

03 July 2008

[_Cikgu Tadika_]

Arini aku kene jd cikgu tadika lagi, nursery cikna xcukup cikgu lagi sbb makin ramai yg berhenti, yela xsume org bleh tahan nak jd bdk2 ramai2 tau. kalau bukan sbb cikna tu mak saudara wa n kalau bukan sbb ummi pujuk wa sgt suh pegi, mmg wa xkan cari nahas nak pi kerje jd cikgu tadika dah la wa ni yang mmg kurang sabar cket...ummi ckp kerje tuh bgs dgn wa sbb bleh melatih sifat sabar wa. ade btol jgk tp ya allah mmg sgt mencabar bg wa sbb wa xreti sgt2 nk handle bdk2 nih..

1st time keje dulu, wa balik nangis sorang2 dlm bilik, kalau ummi tau. mst dah tergelak sakan..adoi..tp so far so good la but still irritating sumtimes. arini cik na letak wa dekat tadika bdk2 5 n 6 tahun tp bukan tempat bdk2 elit mcm biase. tp ok la, at least bkn kat 4 n 5 tahun. ya allah arituh wa kene kat citu ahh, punye ahh ssh gler nk handle bdk2 tuh. sbb bdk2 peringkat umur mcm tuh mn nk dgr arahan n peringkat umur mcm tuh ahh diorang tgh membuas gler2. keje cikgu tadika ni actually xpenat sgt pun tp ble balik tuh, mmg penat ahh sbb ms keje tuh yang penatnye otak n jiwe..huhuhu. ms time keje tuh, wa nih pikir mcm2 da, mcm mn la nak tarik perhatiaan bdk2 nih biar dgr bleh dgr ckp cikgu wa nih...

One day tu wa igt wa mmg last dah keje, pastu wa bawak la gula2 utk each student, gule2 tu la.. burger yummy yang lembek2 tuh, bdk2 mmg suke ahh.pastu time wa nak balik ade seorg bdk perempuan tuh, name die lutfiah, muke sbijik mcm spupuwa tonah, bdk tuh bagi wa set brouch, lawa tau, wa pun terkejut. 1st time dpt hadiah dr student, xsgke2 wa nih dpt jgk menarik minat bdk2 sbb dlm byk2 cikgu die bg dkt wa sorg jer..hihihi ( bangge diri la plak ).

Next week wa kene keje lagi rsnye tp kat tempat lain plak, wa ni asik berpindah randah je, ikut tempat2 yg xder cikgu..huhuhu ikut jela,,suke xsuke pun, bak kate ummi, time ni kte tlg org nanti lain ms tuhan tlg kte plak.. rsnye tuhan dh tolong wa dh..hihihio. aritu sblm balik wa slh isi course utk next sem tp td wa semak, jd btol plak, miracle kan..keje tuhan...mcm2 bleh jd..alhamdullilah....

30 June 2008

[_Tahniah buat pasukan Sepanyol_]


Berakhir jugak wabak euro nih ( declare ur loyalty ) hahaha. Akhirnye perlawanan ini dmenangi oleh pasukan bolasepak dari negara sepanyol, tahniah2.. pasukan ini memperoleh kemenagan pertama selepas 44 tahun menewaskan bekas juara tiga kali, Jerman di Stadium Ernst Happel Vienna dgn keputusan 1-0. Cukup membanggakan, nampak sgt perlawanan untuk memperoleh kedudukan sebagai seorang juara itu tidak semudah makan nasi..hihihi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...