11 August 2013

3 Syawal

Assalamualaikum
Ramadhan sudah berlalu, moga tahun hadapan bertemu lagi...In shaa Allah

Alhamdullilah dah 3 syawal means dah 3 hari beraya :) Raya kali ni adek beradik ummi sume balik except mok long tahun nie beraya kat Taiping.

Actually hari ni terasa sgt sgt sgt nk post something bcoz today im soooo happy :) Best kan, happy jer bleh rse nk update blog, kalu macam tu kne eppy ari2 baru update blog pun hari-hari =P


memang jadi kebiasaan, time raya jer serambi sofwan penuh dengar budak-budak..fuh, mostly boys, girl 2 orang jer ana n dani. Stahun skali seronok jgk plus boleh mengajar diri utk sabar cket layan budak-budak yang macam2 kerenah nie. Early preparation :p


2 syawal aritu, thesofwan ade pegi mlwat arwah ayah ummi dekat kawasan perkuburan pengkalan chepa, dkt dengan airport. Ade buat bacaan tahlil cket dekat bawah bangsal kawasan kubur tuh then after selesai baru direct pegi ke kubur bce doa and bersih area kawasan kubur ayah tok ayah.


Sesungguhnya setiap yang bernyawa itu pasti akan mati dan akhirat itu adalah realiti. Rasenye setiap yang beriman itu pasti yakin dengan ini jadi bagaimana dengan bekalan kita, cukup? Orang yang bijaksana itu adalah mereka yang sentiasa mengingati mati. Kalau tiap-tiap ketika kita ingatkan diri yang Allah tu boleh suruh malaikat maut cabut nyawa kita bile-bile jer, kompem we do not dare to do somethings that against Allah wills. Sesungguhnya diri ni sentiasa lupa, jadi kne slalu remind diri sendiri, lalu sebelah kawasan perkuburan tu, sedekahkn surah al-ikhlas and selawat ke atas nabi kepada ahli kubur. One day kita semua pun ak join diorg jugak.

28 July 2013

Ramadhan : 19 ramadhan

Assalamualaikum,
Hari ni masuk hari ke-19 ramadhan sudah, so far how? 
Ok bj raya 5 pasang siap, tdg 10 helai beres! 

* dush!! Jatuh kerusi terus


Ya betul raya dah dekat tapi bulan yg awesome ni pun dah nk abis, sayang kalau dbiarkn tanpa pengisian so jom kita sama2 topup utk bekalan akhirat nanti. Bulan ramadhan nie setiap amalan baik yang kita buat berganda pahalanye and sebaliknya kalu kita buat perkara salah tp still bulan- bulan ni jgk la banyak kes pecah rumah. Macam beberapa hari lepas, jiran sbelah, rumah die kne pecah msuk time solat terawih, siyesly brani sbb umah jiran nie btol2 sblh jalan, memang kental hardcore lah, hilang 3 biji laptop and kunci kereta. Nauzuillah, mintak dilindungi dari perkara2 xbaik nih. Sebelum keluar pi smayng make sure rumah lock btol2 dah k.

Dah nk dekat 10 mlm terakhir nie, so hunting season nk start dh,,,,,. 

Maksudnya: “Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar, Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran Malam Lailatul-Qadar itu? Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan. Pada Malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut); Sejahteralah Malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar!” (Quran, Al-Qadr 97: 1-5)

Lailatul qadar, moga ade jodoh antara kita, inshaa Allah....



Oklah, thanks sudi jenguk sepatbiru :) Moga drahmati Allah s.w.t

21 July 2013

Ramadhan: Syukur Alhamdullilah :)

Assalamualaikum pembuka bicara harap semua sihat sejahtera... Hehe, since lame xupdate kita buka dgn pantun 2 kerat cket.. Alhamdullilah syukur sebab untuk ramadhan kali ini, diri yg sentiasa alpa ni masih diberi peluang utk meraikan bulan yang penuh barakah nih. Tq Allah s.w.t :)

If nak update soal life, Life of working unmarried woman is plain :( most of the time, soal kerja n kerja n kerja sampai tidur malam pun mimpi kerja yang tertunggak. But still, syukur alhamdullilah saya ade kerja compare to those yg still mencari kerja. Hidup ni kne selalu buat perbandingan tp dengan orang yg kurang bernasib baik dari kita. Kalau kita selalu compare dengan orang yg lebih baik rezekinya dari kita sampai kapan pun kita tidak akan pernah bersyukur.  But, ade but ok.. Bile dah compare dgn orang yg kurang bernasib baik jangan lah sampai dah xnak strive for better, kita kne continue usaha n at the same time sentiasa bersyukur terhadap nikmat-Nya. Rezeki orang lain2, Dia lebih mengetahui :) rezeki dekat dunia ni ibarat air laut yg sangat luas, minum sampai kuar balik pun, air laut tu xkering2 jgk so jgn risau ek. Perancangan yang Dia aturkan tu lagi super duper better dari yang kita pikirkan maka senantiasalah bersangka baik dengan-Nya. 

Oklah. Kne pegi kerja dah :/. Yosssss kuatkan semangat!!!! Selamat berpuasa ye :) Assalamualaikum

                                         

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...