26 January 2010

dibawah roda

Orang selalu guna perumpamaan roda untuk menggambarkan kehidupan di dunia ini. Selalu yang kita dengar hidup ibarat roda, kadang kala kita di atas dan kadang kala kita di bawah. Tapi pernahkah roda korang buat complete cycle?, mengecapi kejayaan yang cukup memberangsangkan, 5A upsr, 8A pmr n straight A spm and macam-macam lagi dan menghadapi kegagalan yang kita rasakan sangat perit seolah-olah sudah tidak ada ruang untuk kita bangkit lagi. Tak, tak sume orang bertuah merasai kedua-duanya sekali. Untuk yang selalu berjaya, hidup penuh dengan kepuasan, tahniah tapi jangan pernah lupa untuk bersyukur. Sesungguhnya keimanan itu wujud dalam dua bahagian, sebahagian dalam bersyukur kepada rahmat-Nya dan sebahagian lagi dalam kesabaran dalam mencari keredhaan-Nya [H.R.AL-Baihaqi]
Bagi yang buat pertama kali berada dibawah, juga bersyukurlah sebab bertuahnya kita untuk merasai sesuatu yang bukan semua orang pernah. Memang perit tapi ade hikmahnya, mungkin pada waktu itu kita tak nampak hikmahnya tapi kita kene bersangka baik dengan Allah s.w.t sebab Dia lebih mengetahui apa yang terbaik untuk hamba-hamba-Nya. Bile kite rasa sangat down, kadang-kadang tanpa sedar kita mempertikaikan kehendak-Nya, kenapa kita yang kene? kenapa orang lain lagi better, padahal aku pun berusaha kuat jugak?..kenapa aku? kenapa? Kita tak boleh macam tu, sebenarnya tuhan sedang berbicara dengan kita, Dia sedang menguji kita, sejauh mana kita redha dengan kehendak-Nya dan kita layak diuji sebab kita adalah hamba-Nya, seorang hamba tidak layak mempertikaikan apa yang tuannya lakukan. One liter of tear, sape-sape yang pernah tengok drama jepun nih, ingat tak words ni..it is okay to give up as long as you can stand up again.. seorang teman pernah bagitau aku pasal words ni and thanks sampai sekarang aku ingat and words ni banyak membantu. give la kalau nk give up pun tapi make sure yang kita akan bangkit balik . Seseorang yang bangkit dari bawah jiwanya lebih kuat dan insyaallah kegagalan yang dia pernah alami itu akan menjadi driving force yang kuat untuk pusing roda ke tempat teratas, sebab itu meraka sangat bertuah jadi bangkitlah, stand up again, no matter how hard it is give up is not the solution.

6 comments:

Mohaimin_Ichi said...

driving force aku
or bleh kate turning point aku
time aku form 1 lg.
sbb upsr aku x dpt 5a, sedangkan 99% dlm kelas aku time tu dpt 5a.

Najwa said...

iye..tahniah moh, ko bleh buktikan..upsr bukan penentu sgt..hihiih, ak pun xleh 5a jgk time tuh..turning jap..tp byak sg turning2 ak nih..kejap turun kajp naik..hohooh

Mohaimin_Ichi said...

heh
tp time form 1 wat recek upsr
tgk2 dpt la 5a.
heh.
turning mmg byk ah.
tp klu dpt turning yg btol2 turning, mmg bleh dpt gempak2.hehe
sbnrnye time form 1 tu la kan
result aku sbnrnye ok je
duduk kelas bawah (sbb result upsr tu)
dpt lak nombor 1 slalu (mcm x percaya, tp sbb kelas bawah la kan)
tp time hari report kad,
cikgu kate aku ade potensi,
cume aku kena up kan lg usaha
dulu2 skor aku bawah 80% (grading skolah biase)
tp pas cikgu cakap camtu
result aku naik, dpt la lebih 80%
smpi dpt nombor 3 dlm tingkatan 1 time tu.
tp pas form 2 masuk kelas paling atas
biase la,
ramai je lg pandai
dpt balik nombor 15 ke bawah.
same la mcm kat taiping
byk je yg pandai2 wooo
tp ape kesah
asalka kita berjaya
kita yang bahagia.
ceceyh

aos said...

wa...
first time comment kat blog ko
after cilok2,jmpe lak blog najwasofwani ni..
kehkeh ;)

mmg hidup mcm roda pon..
aku penah jatuh n down gile kott..
tp family n friends la driving force aku yg paling kuat..
hehehe.

Najwa said...

aos..!!, jmpe ye ko blog ak
mst aftr dh borink2 bc blog kwn 'doktor ko' tuh....hehehe=P

Muhammad Husni bin Muhammad Sani said...

aku nak promote blog aku
ade mse lwatlah..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...