25 February 2011

Contest saya dan gadget :)



Assalamualaikum


Ini contest best kan..hihihi, just letak gambar korang dgn ape-ape gadget pun xsemestinya camera. mp3 pun kira gadget jgk.
Ni blog tuan punya penganjur -----> Contest Saya dan Gadget

Syarat2 penyertaan standard mcm contest2 lain gak. nak tau korang leh baca kat blog tuan penganjur. Ni gambar pilihanku utk contest ni, btw..korang hanya boleh guna satu gambar sahaja, so pilihan ditangan korang..heee


Untuk contest ni, aku tag cik wani seliparburok..wani laptop hang dah baik kan? =p
all da best untuk yang menyertai, hadiah berupa wang tunai RM 5o hinggit and tarikh tutup penyertaan 15/3/2011 tepat kul 12.



p/s: thanks yang sudi jenguk2 sepatbiru =D

23 February 2011

Harith Amirullah

assalamualaikum

siape yer harith ni..hihihi, harith ni spupu baruku, selamat dlahirkan 3/2 aritu...iA ni last spupu, kalu tmbh lagi pun alhamdullilah, acu yg cakap ni last, dh xlarat..hee. lagipun skrg dh start 2nd genaration..anak2 kepada spupu2 plak yg ramai. harith ni anak ke-4 makcikku aka acu utk 3 kelahiran sebab yang 1st kembar, xtahan nye empat2 laki..sume mgharapkan sorg ank perempuan tp tkpelah rezeki tuhan bagi laki ke pempuan ke kite terima jer, kan...=D

ni die baby harith..time ni baru 15 hari

ni pulak abg cik, atiqullah baru dpt adik baru so kne pggl abg dh laa...

ni si kembar, afiqullah n alifullah

moga acu n ayahsu berbahagia bersama hero2 sekalian =D
sekian post kali ni, thanks jenguk2 sepatbiru
lain kali dtg lagi yer

16 February 2011

aku dia dan vintage


Assalamualaikum



Hehehe, contest aku dia dan vintage ni di taq oleh cik zurrr.. dh lme die tag tapi sekarang baru aku rajin nak buat. Ni dia blog tuan punya pengajur contest 'kom and the typewriter'. hadiah mmg menarik hatiku..hehehe polaroid camera. tarikh tutup contest dah xlme dah 25 feb ni. Untuk contest ni ak pertaruhkan dua keping gambar..=D

1st:


2nd:


sebelum edit gune photoscape

selepas =D

Untuk contest nih aku kene tag 3 orang blogger, so, blogger pilihan ak adalah..jeng jeng jeng..


all da best sume, salam
p/s: thanks jenguk sepatbiru arini =p



15 February 2011

Salam Maulidur Rasul

Maulidur Rasul dalam bahasa arabnya bermaksud kelahiran Rasul adalah hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad s.a.w bersamaan 12 Rabiul Awal Tahun Gajah. Nabi Muhammad S.a.w adalah nabi terakhir yg diutuskan oleh Allah s.w.t.

Banyak cara sambutan maulidur rasul nih, mcm dekat mrsm dulu selalu diadakan perarakan, ceramah dan macam2 lagi tapi semua sambutan nih bertujuan untuk memperingati Nabi Muhammad s.a.w.

Upacara memperingati hari kelahiran Rasulullah saw ini telah dilakukan sejak 300 tahun sesudah Rasulullah wafat. Diantara pembesar yang menganjurkan sambutan ini ialah Malik Muzhaffar Abu Sa'id penguasa Irbil, Iraq. Dan seterusnya ia terus berkembang sehinggalah sekarang. Diantara ulamak besar yang mengatakan bahawa sambutan Maulidur Rasul ini adalah harus dan digalakkan ialah;

  1. Said Ahmad Zaini Dahlan dalam kitabnya `Siratun Nabawiyah'. Antara lain beliau menyatakan bahawa; "masyarakat telah terbiasa berdiri tegak ketika mendengar riwayat kelahiran Rasulullah saw. Berdiri tegak menghormati kelahiran baginda adalah baik dan cara-cara seperti ini telah ditiru oleh cerdik cendikiawan lainnya."

  2. Imam Jalaluddin As-Sayuti lebih jauh menerangkan dalam kitabnya `Al-Wasail Fi Syarhisy Syamail' , menyatakan; "Apabila diadakan peringatan Maulidur Rasul di sebuah rumah, masjid atau tempat lain maka malaikat mengawal dan mengawasi tempat tersebut sampai upacara selesai dan semua hadhirin mendapat rahmat dari Allah subhanahu wa taala."

  3. Ust. Hj. Harun Muhammad Al-Kelantani (1953) dalam kitabnya Senjata Syariat, Pakaian Ahli Sunnah Wal Jamaah menyatakan bahawa "dapat pahala bagi orang yang berdiri yang adalah niat mereka membesarkan Nabi saw.
Dipetik dari Jabatan Mufti Melaka

Nabi Muhammad s.a.w dah lame meninggalkan kita tapi ajaran nya masih ada, sunnah dan al-quran harus dijadikan rujukan. ni aku nak suggestkan satu lagu best, lagu untuk kita selalu ingatkan Nabi Muhammad s.a.w. Klik disini pemergianmu =)
thanks sudi2 jenguk separbiru...



Salam Maulidur Rasul

02 February 2011

ummi saya one in a million k..=D

Assalamualaikum

2/2/11
genap 49 tahun umur ummi. Alhamdullilah still dkurniakan anugerah kesihatan, syukur
Ummi saya, Zawiah Talib cikgu computer Mrsm pC yang xsbar2 nk pencen awal tapi nak tunggu ayah naik pangkat ktenye =p, hee..bile la agaknye tu kan ummi =D



Ummi ni agak contradic cket dgn ayah, hidup ummi bleh kate amat tersusun, contohnye sblm kuar rumah nak pegi kbmall ker ummi dh set mind dh nk gune jalan mane2 xnak bagi sesak, ikut timing ahh kalu kul 12 tghari kne pki jln nih kalu pagi lain plak. so ble naik kete dgn ummi n ayah, ayah msti tya ummi dulu "nk ikut jln mane nih?". kadang2 ummi jawab "ikut la mne2 pun" pas2 bile ayah gune jalan yg bleh kate xptt lalu nanti sesak, bising la ummi smpi ke destinasi..hehehehe

Ummi is a good motivater..hehehe in term of saving money especially. Since kecik lagi ummi dh ajar, duit ni bukan sng2 nak dpt so gune berpada2 la..ummi ckp kalau nk beli ape2 pikir dlu penting ke mende tuh kalau xde mende tuh boleh survive x..haa cm gitu tau, sbb tuh kalau pi shopping ak pikir lme2 gerenti xamek hahaha, jadi kalau rase nk amek jer jgn pikir lme2 terus beli..pastu..pastuu menyesal! padan muke aku.


Bukan nk kate kedekut, tapi ummi bab2 duit mmg teliti. ummi ade sampul untuk setiap seorg ank-anak die plus keperluan rumah. Dlm smpul tu ummi dh bajet sorg brape. aku punye rse2 plg cket kot sbb dh dpt duit mara kan, so kalau aku minta extra dari ummi itu sudah d consider hutang dan ummi akan tolak dari simpanan aku every month, gitu la yer sbb tu la ku pun kne jimat2 cket even kadang nmpk shawl rmbg jgk mate. =p


satu tahun lagi ummi dah 50 tapi bagi kakak ummi ttp mude, cantik, menarik da bom =D
kakak doakan ummi sentiasa sihat dan dberkati umur
kakak sayang ummi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...