23 October 2014

Pasar Filipino/Pasar Kraftangan Kota Kinabalu, Sabah

Assalamualaikum

Entry kali ni wa nak story cket pasal pengalaman bercuti di Sabah :)
tapi wa akan update place by place so senang korang nak tahu pasal tempat menarik di Sabah. Wa akan update juga secara summary supaya korang boleh plan nak susan travel plan korang nanti. ok? gud.. :)

Back to the entry title, Pasar Filipino or juga dikenali sebagai Pasar Kraftangan. Pasar ni terbahagi kepada dua tau, Pasar Kering and Pasar Basah. Pasar Kering tu korang boleh beli barang-barang kraftangan dan kerepek-kerepek sedap original dari Sabah. Untuk pasar basah actually macam pasar pagi, orang jual seafood and sayur-sayuran. Dekat Pasar Filipino nie memang banyak sangat barang kraftangan lawa-lawa, and to those yang minat mutiara cantik-cantik, murah lagi.. memang korang akan rambang mata macam my hubby jgk :p

Pasar basah

Pasar nie dekat jer dengan Kota Kinabalu Waterfront, kami menginap dekat KK Waterfront Hotel so bleh jalan kaki jer dalam 5 minit sampai. If nak dekat lagi, paling dekat wa suggest korang stay dekat Hotel Le Meridien, turun hotel jer masuk pasar terus, hee.. tapi pricy cket laa if korang nak save budget stay dekat kk waterfront hotel pun dah cukup bagus, murah, selesa and dekat jugak nak ke Pasar Filipino tu.. unless korang mmg nak tempat yang high standard.

Pasar kering, shopping kerepek

Dekat pasar nie, kami borong kerepek amplang, angrybird and kuih cincin. Paling banyak beli angrybird cheese. Memang terbaikkk. Name kerepek nie angrybird sebab ia bentuk 3segi k.. bukan sebab macam burung angrybird tu.hee. cari kerepek rupa macam tu memang sampai balik tak jumpe rasenye, hehe. Ikan masin pun banyak dekat sini, macam-macam jenis ade. 3 paket Rm5. Dalam setiap paket ade 3 ekor ikan. Banyak jgk kami shopping ikan masin nie. pandai masak memang sedap makan dengan nasi. Tapi kami tak shopping kraftangan kat sini, kami pegi shopping dekat Pekan Nabalu sebab kat sana lagi murah. If kurang heading to Kundasang boleh la stop by dekat Pekan Nabalu untuk shopping kraftangan and t-shirt i love sabah banyak-banyak :) 

Shopping Ikan Masin

Kat sini jugak ade banyak gerai-gerai makanan seafood. korang boleh pilih seafood then diorang akan masak ikut menu yang kite nak. Macam aritu. kami makan, sotong celup tepung, udang butter, ikan pari, ikan putih masak 3 rasa and ikan putih masak stim. ikan putih tu devide 2. Total rm100 termasuk nasi putih and minuman. Makan untuk 4 orang nie. Kire murah jgk laa.

Dinner time :)
Ok sekian untuk entry kali nie, next entry wa akan story pasal rumah terbalik dekat tamparuli. insyaAllah. Terima kasih sudi jenguk Hana. Assalamualaikum :)

1 comment:

nas aliff said...

teringat kenangan Graduation Trip pegi sini dulu dgn kawan2. :)

Btw, just blogwalking sini.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...