28 May 2011

Denggi and Mesir



Assalamualaikum

Setelah sekian lame akhirnya terpanggil untuk membuat entry baru. final year second sem dah start seminggu yang lalu after one week break, extra one day coz datang UTP lewat sehari.
fyp pun dah start. Tapi malas nak cter hal2 academic kat utp. xsempat nk kecoh pasal tuh sbb since break hari tu asyik risaukan acik yang kejap demam kejap kebah plus sakit kepala yang teruk.

After ak balik UTP dalam 3 hari camtu, ummi cakap acik dah start naik bintik-bintik merah kat kaki and tangan. Pergi check kat hospital doktor cakap platelets kurang and maybe denggi. Siyes cuak sebab time cuti aritu jiran blakang umah meninggal sebab denggi tapi ade yang cakap sebenarnye kencing tikus bukan denggi but still aku sesangat risau so that's why aku balik kelantan lagi minggu ni. masuk arini dh 3 ari acik ulang-alik dari hospital USM kubang kerian. Hari ke-2 pegi hospital doktor dah sahkan denggi. aku yang kurang ilmu medic nih perlu explanation yang jelas untuk aku tidak terlalu emosi so nasib baik ade trex banyak terangkan aku tentang situasi acik ni sebenarnye macam mane. thanks trex!!

Bile dapat tahu yang acik kene denggi, ayah usaha cari ketam nipah. ketam nipah ni susah nak cari siket tapi Alhamdulilah pekerja ayah jumpe ade orang jual ketam tu. So, hari-hari acik minum sup ketam nipah, ketam ni lain cket, color hitam bile masak baru naik merah tu and lebih hanyir dari ketam biase.


ummi pun selalu rebuskan air bali and kerapkan acik minum air masak. Alhamdulillah, pagi tadi pegi hospital platlets dah naik and acik xperlu masuk wad tapi esok kene pegi lagi hospital untuk continue check up. Sebelum pi smyang jumaat ayah pegi cari pucuk betik, sebab ummi ade baca yang pucuk betik elok untuk denggi. blend pucuk betik and jangan plus air pun. after blend die xkan jadi hancur terus pun, so kene perah sampai keluar air. sesudu pun takpe sbb nak pure air pucuk betik and siyesly pahit yang amat. Tadi acik nak minum pun dah byk2 kali countdown baru minum..hihihi


Esk nak pegi cek, harap-harap la dah okay. Setiap dugaan yang tuhan bagi pasti ade hikmah dsebalik itu. macam acik nie, maybe tuhan nak uji acik dalam sakit-sakit ni sejauh mne acik menjaga hubungan dengan tuhan. tapi acik sangat bagus, sakit-sakit pun nak pergi masjid jugak jemaah, hujan pun redah, risau ummi so ummi tak bagi pergi masjid tapi still semayang jemaah xpernah tinggal, jemaah dengan ummi hari-hari kat umah. alhamdulillah berkat sabar tu acik dapat pergi mesir buat medic, bawah tajaan mara. Asalnye tak dapat tapi sebab ade budak tolak offer so rezeki acik dapat pegi mesir. Happy sangat2 untuk acik sbb nak pegi further study kat mesir ni impian acik since die menengah rendah lagi. Alhamdullilah ya Allah, terima kasih sangat-sangat.

okay, entry nie dah semakin panjang. skali skala takpe yer =)
thanks yang sudi baca entry nie, doakan acik sembuh seperti sedia kala yer. satu-satunye putera dalam family sofwan ni.

p/s: gambar-gambar kredit to google except da last one. iA kalau berkesempatan aku buat entry camner nak blend pucuk betik tu. =)

4 comments:

seliparburok said...

somega adik ko cepat2 sihat.

n congratz tooo ;)

Najwa Sofwani said...

thanks wani =)

cikcombi said...

setiap dugaan ade hikmah nya...cuma kne sabar and tawakal...Alhamdulliah, dugaan denggi dirawat dgn kjyaan ke mesir...moga cpt sembuh amar sofwan=) n thniah=)

Najwa Sofwani said...

makasih trah, arini amar tolok g kuantan dh, persediaan 3 bulan. moga selamat sokmo

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...