19 January 2009

kaunseling???

first day of class, alhamdullilah sume lab dah register except lab cm, cm stand for computational method. huhu, ak pun blur lagi blajar ape entah cm tuh sampi ade lab jgk. Dis sem total ade 4 lab sume nye..fluid, solid, em (engineering material) n cm..huh, caiyok2!!!. Satu lagi agenda spontan arini ialah pi jumpe kaunselor..asalnye cmni Eki je yg nk jmpe last2 sume nk, abil n syaz..ak pun ape lagi join la...Name kaunselor tu En Jalil, org kelantan..umur baye2 ayah ak je.. actually ak xder ape2 nk diomongkan dgn kaunselor tuh. Diorg sume ckp pasal mslh academic, study n result. alhamdullilah sejak ak msuk utp sume tuh ak dpt handle dgn baik, so far laa..insyaallah bialah ianya berterusan. Tp ak ade satu mslh personal cket, mslh tuh la yg ak bincangkn dgn En.Jalil. ak xnak huraikan panjang2 kat cni, dh name personal kan..hihihi, tp overall nye ialah perihal persahabatan.
Senang jgk la nk berckap dgn En. jalil nih, die dh agak berumur kan, gaya2 plak mcm ayah kte je..so, xder la segan sgt. Sebenor-benor nye ak xpercaya sgt dgn kaunseling2 nih, berkesan ker...mampu ker ia mengubah seseorg tuh. Tp persoalan ak ni terjawab beberapa jam yg lepas. Sebenarnye kaunseling nih sgt membantu sekiranya kite benar2 memberi kerjasama dgn kaunselor tuh, mksdnye kte menceritakan mslh kte dgn sepenuhnye kpd dier, kte xperlu ragu2, luahkan sumenye sbb dgn cara tuh kaunselor akan lbh dekat dgn kte dan akan lebih mudah untuk memahami masalah kte. Bagaimana die nk tolong kte kalau kte xtolong dier kan. jd tolong lah die dgn meluahkan sepenuhnya mslh kte dan yg paling penting ialah percaya pada kaunselor tuh. Insyaallah die dpt menolong kte.
Ak ade kenal sorg kaunselor nih, sgt power gler, amat memahami ak dan xpernah tinggalkan ak. Nak tau sapa...hihihi, xlain xbukan Allah s.w.t . Sewajarnye Die lah kaunselor yg paling berkesan, Sesungguhnya Allah itu Maha pengasih lagi Maha penyayang. kalau ade mslh tuh luahkan lah kpd-Nya. Kte pasti akan berasa sgt2 tenang dan lege. Bukan ssh pun, after solat time doa tuh ckp la ape nk ckp dgn dier, Dia Maha pendengar..xsemestinya gune bahasa arab je, Tuhan tuh maha berkuasa, Kte ckp bahasa ape pun Dia paham. Dia sentiasa ada untuk hamba2 yg memerlukan-Nya.
xsalah nk jumpe kaunselor biase pun tp pada masa yg sama jgn lah kte berputus harapan pada nikmat-Nya. Mcm ade satu lagu Kumpulan Damasutra;

Kerna kita menolak segala bencana
Dan asyik bergembira dengan nikmatnya
Sedangkan semua ini adalah takdirNya
Dan kita harus bersyukur sentiasa

ak nk hurai la cket lirik lagu tu, skali baca pun kte paham kan ape yg nk disampaikan, ramai orang akan bergembira, eppy sgt bile dpt nikmat yg kte kehendaki tp bile dpt je yg xd ingini mcm2 la kte xpuas ati. sebenarnya kte xperlu nk marah n bengang2 sbb kedua-duanya adalah pemberian darinya, kedua-duanya adalah takdir ketentuannya. Pasti ada hikmah dsebalik pemberiaan-Nya, sesungguhnya Dia mengetahui apa yang terbaik untik hamba-hambanya.

k'lah, time makan dah nie..lapor2...hihih
salam....

p/s: sama2 lah kte amek iktibar atas apa yang berlaku samada baik atau buruk,
cube ahh dgr lagu tuh, tajuk nya Seribu Bayangan dendangan Damasutra

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...