24 March 2011

SPM oh SPM...


Assalamualaikum

yup, ak tau...lambat sehari untuk ak post pasal spm result since result dah keluar tengahari kelmarin lagi but still panas kay..hihihi. Firstly ak nak ucap tahniah dekat adik lelaki aku, even xdpt straight A pun 8A dah cukup bagus, bersyukur dengan pemberian-Nya, sbb tuhan lebih tahu apa yang terbaik untuk hamba-hamba-Nya

Tahniah Amar Sofwan Mohamad Shiham
kakak bangga dengan acik


Next aku nak ucap tahniah kepada skolah aku dulu, Mrsm Pengkalan chepa sebab No.1 se-Malaysia. Hebat sgt junior2 skrg nih, 7 subject 100% A..gerun den, but still congratz guys!!!
korang bleh klik link ni untuk jelas pasal mrsm pc No.1 k. SINI. Ni pula status salah seorang cikgu mrsm pc.


tapi yang peliknya, skolah lain pula yang jadi no 1 padahal dah jelas2 kot pc nye GPS paling rendah 0.83, skolah tu 0.89..haishh, boleh klik SINI yer untuk tgk kepelikkan. Tengok, sbb unfair cikgu pun dah angin tau.


apepun biarlah, yang penting kita tahu pc memang terbaik. sebagai bekas student saya ttp respek pc n bangga sgt jadi ex-pcianz =D


MRSM pengkalan chepa SUPERB kaw-kaw


23 March 2011

contest adik beradikku yang cute


Assalamualaikum



Suke lak masuk contest skrg ni, xmenang pun xpe as long as contest tu
menarik perhatian aku nak join.
Macam contest adik beradikku yang cute ni..hahaha,
menarik tertarik ko mmg da bom ahh.
untuk tahu syarat2 nak join korang bleh



ak pilih gambar ni, sbb rase macam sume mmg cute ahh dlm gambar nih =p

*
*
*
*
*
cute kan =p =p


gambar ni time raya korban tahun lepas rasenye. Actually adek bradik aku 5 orang sumenye, 4 pempuan sorg laki, dalam pic nih sume pempuan jer sbb yang laki tukang amek gambor..hihihi.
paling best bile dpt kumpul ramai-ramai n happy macam nih, ktrg mmg rapat sgt, even slalu gaduh terutama aku n cua tapi still we have each other no matter wat =)

Baju hijau: Najwa Sofwani/kakak
Jubah merah: Nasuha Sofwani/cua
Baju orange: Nasiha Sofwani/cia
Tudung merah: Najat Sofwani/angah

3 orang kne tag:



babaii, thanks sudi jenguk sepatbiru =D

15 March 2011

monolog roller coaster



Hari ni kau satisfied
esok kau rasa unfair pulak
wait 4 u la sgt kan
baru takat ni pun
dah kemek remuk abis
insurance tisu cover berkotak2
cmner nk survive 2 tahun lagi weii
kau jgn lembek jelly sgt boleh!!
empty tau empty..
bukau kau tapi die
duk pikir sgt sape suruh
merana badan hati limpa ginjal sume
tanggung sendiri gak
so PADAN MUKA!!





Terharu teramat sesangat!!!.....Japan is truly amazing!!


Assalamualaikum



Hari ni aku tergerak jari nak posting sebab terbaca satu post kawan aku share dekat facebook. Sejak 2 3 hari ni mood mmg kucar kacir sikit, susah nk explain tapi macam dah xde feeling, stone jer rase.

Siyesly lepas aku baca mende nih, sume feeling datang balik..hahhaa, hiperbola sgt.. tapi kawan-kawan, klik la link ni yer
Japan Quake as Seen from Twitter (Translated by me so quality questionable).

Memang tabik spring dgn orang-orang jepun, berharap sangat kita rakyat malaysia dapat mencontohi sifat murni orang-orang jepun ni. Insyaallah kalau kita boleh macam ni, datang ape2 dugaan sekalipun, dengan izin Allah pasti dapat kita kuat semangat macam diorang jgk. So, kawan2..xrugi tau spend cket masa, aku yakin korang pun akan rasa apa yg aku rasa nanti.



Ni aku share cket ape yg tertulis kat note tu:

* 日本人の良さを再認識

http://twitter.com/VietL/status/46376383592677376

こ の地震が、きっかけになって、失いかけていた日本人本来の良さが戒間見れた気がする。犯罪はする様子はなく、助け合い、律儀、紳士的。普段日本人は冷たい 人が多い…。って個人的に感じてるんだけど、多くの人が今回で「絆」を取り戻しつつあるように見えて、それがなんか感動して、泣けてくる。

Reminded of the goodness of the Japanese people

This earthquake has reminded me of that Japanese goodness that had recently become harder and harder to see. Today I see no crime or looting: I am reminded once again of the good Japanese spirit of helping one another, of propriety, and of gentleness. I had recently begun to regard my modern countrymen as cold people … but this earthquake has revived and given back to all of us the spirit of “kizuna” (bond, trust, sharing, the human connection). I am very touched. I am brought to tears.

* 声をかけること

http://twitter.com/RUMI88LoL/statuses/46342599149240320

昨 日、裏の家の高1になるお兄ちゃんに感動した。 家に1人で居たらしく、地震後すぐ自転車で飛び出し近所をひと回り。 【大丈夫ですか―――!?】と道路に逃げてきた人達にひたすら声掛けてた。あの時間には老人や母子しか居なかったから、声掛けてくれただけでもホッとした よ。 ありがとう。

A strong voice

Yesterday, I was impressed and touched by the actions of my neighbor’s 13-year-old-boy. He was home alone when the earthquake hit. But instead of hiding, as soon as the earthquake quieted down, he jumped on his bicycle and road around the block repeatedly shouting at the top of his voice, “Is everyone alright? Is everyone okay?” At the time, there were only women and children and the elderly in the homes. I cannot describe how comforting it was just to hear a strong voice asking if I was okay. Thank you!

* 開放

http://twitter.com/robasuke23/statuses/46326711935172609

昨 日、歩いて帰ろうって決めて甲州街道を西へ向かっていて夜の21時くらいなのに、ビルの前で会社をトイレと休憩所として解放してる所があった。社員さんが 大声でその旨を歩く人に伝えていた。感動して泣きそうになった。いや、昨日は緊張してて泣けなかったけど、今思い出してないてる。

Rest here!

Last night, I decided, rather than stay at the office, I should try walking home. So I slowly made my way west on Koshu freeway on foot. It was around 9PM when I saw an office building that had a sign that said “Please use our office’s bathrooms! Please rest here!” The employees of the office were loudly shouting out the same to all the people trying to walk home. I was so touch I felt like crying. Well, I guess I was too tense yesterday to cry, but now the tension is wearing off and am very much in tears.

* 外国人から見た日本人

http://twitter.com/kiritansu/status/46335057689980928

外 国人から見た地震災害の反応。物が散乱しているスーパーで、落ちているものを律儀に拾い、そして列に黙って並んでお金を払って買い物をする。運転再開した 電車で混んでるのに妊婦に席を譲るお年寄り。この光景を見て外国人は絶句したようだ。本当だろう、この話。すごいよ日本。

What foreigners are saying about Japanese people

At a supermarket where everything was scattered everywhere over the floors, shoppers were helping pick them up and putting them back neatly on the shelves before quietly moving into line to wait to pay for them. On the totally jam-packed first train after the quake, an elderly man gave up his seat for a pregnant woman. Foreigners have told me they are amazed witnessing sights like these. I do believe they actually saw what they said they saw. Japan is truly amazing.

* スーパーでの出来事

http://twitter.com/endless_6/status/46395420523503616

スーパーで無事買物出来ましたヽ(´o`; でもお客さんのほとんどが他の人の事を考えて必要最低限しか買わない感じだったのが感動しました(涙)

At the supermarket

I just came back safely from the supermarket! Man, I was so touched at how everyone there was mindful of others, buying only as much as they needed and leaving the rest for the people behind them.

* 御殿場で

http://twitter.com/Raaaaayuu/statuses/46392890313801728

実 際日本すごいよ。昨日信号が一カ所も機能していない御殿場市でもお互いにドライバー同士譲り合ってたし、地元のおじいちゃんおばあちゃんが手信号やってく れてたりで、混乱もなく本当感動した。9時間運転してたけど前車を煽るようなドライバーはもちろんいなかったし、みんな譲り合い精神。

Gotenba traffic

Japan is really something! Yesterday, not a single traffic light was functioning in Gotenba City. But drivers knew to take turns at intersections and give way to others when needed. Local people were using flags to direct traffic at intersections. I drove for 9 hours but never saw a single car trying to get in front of another. Every single driver on the road contributed to the traffic situation and as a result there was no confusion at all.

*kredit utk Jun shiomitsu untuk translation.


see see, baguskan..ni baru cket, hope korang baca selebihnya. gud for us too =). Same2 lah kita mendoakan agar mereka disana dpermudahkan segala kesulitan dan moga meraka sentiasa kuat mghadapi dugaan.Thanks sudi jenguk sepatbiru, lain kali singgah lagi. Salam..

06 March 2011

lapar nk makan........


Assalamualaikum

tengah-tengah malam kalu xleh nak tidur memang perut akan bunyi minta di isi
rasa nak makan best-best macam....


kek secret recipe, adusss kalu dapat cheese kek mlm2 ni mmg naik 2 3 kg, hee =D


McD pun jadi gak kalu dh lapar2 ni...


black canyon, air mmg best..mkn2 krg cket..jamaican blast, sodappp!!


ak-one, kedai makan western food dkt hi-tech kulim..
kempunan black beauty la plakkk

ayam penyet, yummy......tringin n p indon lagi la plak =p


perghh..mskn ayah su, budu letak durian tuh, dgn ulam2
aduhhh..'slero molek'

ni buat aku paling meleleh, mkn perut air asam...mmg double tumb up!!
perah asam limau, letak cili padi cket..sedap 'sengotti' weii


tapi..huk3, last2 makan megi goreng jer kat bilik sambil layan korea dream high. takpe lahh next week dh nk balik. nanti ku tunaikan hajat makan sodap2..
okes, selamat menjamu mata dgn mknn yerr
thanks sudi jenguk sepatbiru =)

04 March 2011

jange demo kaca puok kawe


assalamualaikum

demo baco entry kawe atah tuh, bunyo klate kay, xdok bunyi kedah..jange wak tebeliaq lidoh. hee, tapi kawe suko ore kedoh kecek, sedak dengar tapi still klate dihati.

entry kawe bunyi panah cket kali nih doh meme kawe tengoh panah pun, kehnyo kawe bukok fb tadi g la jenguk meta kat group iluv kelantan, skali kawe jpo gambar nih.



demo kelih molek tajuk yo, " perbandingan kejayaan melaka and kegagalan kelantan". kawe sero puak kawe hok baco bleh jadi tbakar jugak kalu xcontrol nih. xdok la, kawe xpehe motif nok wak signboard gitu. kato 1malaysia kay, kure lebih kito samo2 bantu, tapi bakpo ambo sero supo xpuah ati bena kerajae denge puok2 kawe nih.

kawe xse cari baloh pah demo pun jange duk cari isu. biar kito pakat2 hidup aman damai 1malaysia. bereh dehh...




02 March 2011

jgn tertipu dgn patung2 baju k..



Assalamualaikum

Update pagi-pagi bute..setelah berjaya siapkan esemen HRM( human resource management), mmg sorry ahh ak tak nak baca dah article2 tu sume...bleh pusing kepala otakku dow. tapi cket la..macam best jgk hrm ni..heee
ok berbalik pada tajuk entry tetibe nih.


tengok gambar atas ni, mst korang rasa baju2 nih lawa kan..berkenan laa,..nak beli ahhh,..ak pakai ok kan?...patung pakai cantik jer kan..ok STOP!!... patung pakai jer cantik k. ko pakai xsemestinye cantik, melainkan body ko memang macam patung tu or macam cik zurr =p.

sebab mende nih selalu terjadi dekat aku..selalu berkenan kat baju yang patung pakai, nampak cantik jer terus beli.... pastu balik pakai..mood trus swengg!!!!!, mesti bermasalah dekat bahagian2 bermasalah. Setiap orang ade bahagian masalah masing2 kan cik wani =p. Baju cantik tapi kalau xelok dgn tubuh kite buat ape, ketat sane sini..elok ker?? tak kan....

so motif entry ak kali ni cume nak share dengan korang, jgn patung pakai cantik korang terus angkut nk yg patung pakai jgk kan..hahaha, at least pi fitting luh, safety katekan kalu x, xdelah membazir..xpasal2 tiap akhir tahun bukak kedai pre-loved item


k'lah..sekian
thanks sudi singgah sepatbiru, lain kali datang lagi =D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...