14 August 2011

Tragedi ayam penyet yang tak kritikal tp.....


ummi selalu pesan sebelum start perjalanan jauh macam travel naik bas balik kelantan baca ayat kursi insyaallah selamat dalam perjalanan.

acik pernah cakap, kalau kita baca ayat kursi 1x, iA tuhan melindungi kita dari perkara-perkara yang tidak elok. kalau kita baca 2x, tuhan melindungi kita dan rakan-rakan dan kalau 3x, tuhan melindungi kita dan masyarakat setempat. ni acik pesan kat aku time ak xleh tdo malam n selalu dtindih..huuu


Semalam..teringin sangat nak makan ayam penyet so aku ajak abil berbuka kat kedai makan ayam penyet De Garden Ipoh. Perkara ni dbualkan dalam kelas autobot, sapek yang ade bersama menawarkan diri untuk join same. So dalam pukul 6 lebih kami gerak dari UTP. Macam biase sebelum pergi mane-mane dah jadi kebiasaan mereport pada ummi/ayah (mane-mane yg senang approve :P)

 kakak: ummi, kakak nk g bukok poso make aye penyet nih
 ummi: mno?
 kakak: kat ipoh
 ummi: jauhnyo..xleh ko beli makane bwoh tu jah, kul 6 lebih doh nie
 kakak: lamo doh ummi kakak sero nak make aye penyet nih, deh ummi...nak gerok dah nie
 ummi: holaa..slawat banyok atah keto tuh. jago diri molek
 kakak: makasih ummi. baik, assalamualaikum
 ummi: waalaikumussalam


Dapat jer pass approval dari ummi, terus gerak n instead of slawat laju jer mulut aku baca ayat kursi. mungkin sebab dalam bas balik kelantan dah terbiase baca. everything normal, makan kenyang solat and nak balik. things happen time nak balik!!

Dsebabkan de garden ipoh tidak ade surau. Kami kene cross jalan pergi Jusco Ipoh untuk solat maghrib kat situ. Selesai solat nak cross jalan balik time tu lahh..orang cakap malang tak berbau semuanya sekelip mata jer.

Time cross jalan lampu tengah merah, kereta banyak. tengah cross jalan lampu bertukar hijau. Sapek and abil nak cepat takut kereta nak gerak so diorang berlari slow2, tak de la sampi pecut. Dan aku yang entah la..malas maybe just berjalan macam biase belakang sapek. 2 langkah membezakan jarak aku dan sapek.

Tibe-tibe aku dengar ade orang jerit. Hoiii!!!..bile aku pusing tengok arah jeritan tu, motor laju tuh dah hampir dengan sapek and.....sume jatuh atas jalan, due orang atas motor, sapek and abil. Hanya aku yang masih berdiri n kaku sekejap sebelum aku terus pergi angkt abil. Aku yang dbelakang nampak clear view cmner sapek terpusing sebelum terhempas jatuh. Abil aku tak sure maybe sebab terjatuh time motor tu lost control. 

Terus ke Hospital Fatimah Ipoh settlekan medical cina naik motor tu then pi Hospital Raja Permaisuri Bainun check sapek lak..risau kay jatuh macam tu skali. terpusing sebelum terhempas! tapi Alhamdullilah takde yang patah or retak. Abil luke kat kaki cket. Alhamdullilah jugak.

Actually lepas jer accident tu, time duk kat tepi jalan, mende pertama yang bermain difikiran aku ialah, sebab aku baca sekali jer ker tadi?? sebab aku baca ayat kursi sekali maka tuhan melindungi aku dan tidak kawan-kawan aku? time atas kereta nak gerak tu lepas aku baca ayat kursi aku tringat pesan acik afdal kalau baca 3x tapi tak tau lah kenapa aku rasa macam, skali pun tkpe lah. Lepas kejadian baru terpikir balik. Ape pun mende dah tertulis, tarikh, waktu bila dan dimana..sume dah tertulis untuk berlaku. Sebagai hamba kita tak layak mempersoalkan ujian ini sebab selayaknye hamba untuk diuji.

Seperti msg dari ayah "sabar dan bersyukur atas apa yang terjadi..moga ini menjadi pengajaran" ringkas dan padat sekali. Terima kasih ayah. Alhamdullilah aku bersyukur yang semuanya selamat dan pasti perkara ini menjadi pengajaran buat aku dan rakan-rakan.

3 comments:

penaberkala said...

bila berlaku ni?
mujur lah tok teruk mano

Najwa Sofwani said...

ari jumaat aritu..tu lah, mujur xdok gpo2

hamzah ian said...

alahai.. nasib baik tuhan jaga

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...